7 december 2003: Geboorte Prinses Amalia | De Oranjes

donderdag 7 december 2023

7 december 2003: Geboorte Prinses Amalia

Twintig jaar geleden werd Prinses Catharina-Amalia geboren. “De allermooiste baby van de hele wereld” aldus Prins Willem-Alexander. 


Jip en Janneke regenjasje
Aanvankelijk werd media januari 2004 aangehouden als het moment waarop de troonopvolgster geboren zou worden. Prinses Máxima werd enkele dagen voor de bevalling, op 4 december, nog hoogzwanger gesignaleerd bij de Bijenkorf en vervolgens bij de Hema waar ze een babyregenpakje van Jip en Janneke kocht. 

Geboorte troonopvolger op rustige zondag
Enkele dagen later, op 7 december, werd de prinses opgenomen in het Bronovo ziekenhuis te Den Haag. Sinds negen uur ’s ochtends waren de prins en prinses in het ziekenhuis waar om 17.01 dochter Amalia ter wereld kwam en het tweede kleinkind voor Koningin Beatrix. Buiten stond veel pers en toeschouwers. Willem-Alexander verscheen zwaaiend voor het raam en maakte ook de eerste foto van zijn dochter. Binnen een half uur kwamen Koningin Beatrix en Prins Friso met zijn verloofde Mabel op bezoek bij de baby die een geboortegewicht van 3310 gram en een lengte van 52 centimeter had. De Koningin, prins en zijn verloofde bleven een uur. Ondertussen klonken er in Den Haag, Den Helder, Willemstad en Oranjestad 101 saluutschoten om de geboorte aan te kondigen. Omdat het zondag was vierden Oranjeverenigingen geen feest. Ook was het niet toegestaan de Nederlandse vlag met oranje wimpel te voeren. Bovendien was het al donker. 

"Allermooiste baby van de hele wereld"
Later op de avond presenteerde Willem-Alexander zijn dochter aan de pers in een speciale persconferentie in een zaal in het ziekenhuis. “Ze is de allermooiste baby van de hele wereld” aldus de prins. Nooit eerder toonde een prins zijn dochter al zo snel aan de pers. Voorgaande baby’s werden pas bij de geboorteaangifte getoond. Hij vertelde over de ‘vlot en goed verlopen’ bevalling. En ook dat ze bewust hadden gekozen het een verrassing te laten of ze een meisje of een jongetje zouden krijgen. “U begrijpt, dat er…hoewel er heel vaak kinderen geboren worden op deze wereld, dat Máxima en ik als trotse ouders natuurlijk dit de allermooiste baby vinden van de hele wereld. En we zijn ook heel gelukkig en dankbaar dat de bevalling vandaag zo goed en vlot verlopen is. Dat om 17.00 uur al deze wolk van een dochter in onze armen mocht liggen, dat was een heel bijzonder moment.” Ook sprak Willem-Alexander toen al een voorspelling uit voor de toekomst van zijn dochter, een belofte haast. “Ik toon trots en met veel plezier onze dochter, en ik hoop dat zij zoveel mogelijk, zoals wij in het verleden ook, een onbezorgde, rustige jeugd kan hebben. De media zal genoeg mogelijkheden krijgen om haar te volgen, maar als ze een beetje rust mag krijgen zou dat fijn zijn.” Wanneer zou hij zijn dochtertje uitleggen dat zij ooit koningin zou worden? was een van de vele vragen van de pers. Willem-Alexander antwoordde: “Vanavond niet."       

Stiekem het ziekenhuis uit
Nog diezelfde avond vertrokken de jonge ouders naar huis, waar ze een slimme tactiek voor bedacht hadden. Terwijl de prins via de hoofduitgang naar buiten kwam, en daar uitgebreid de tijd nam voor het publiek werd alle aandacht op hem gevestigd. Ondertussen verliet Prinses Máxima onopgemerkt met haar dochter via de zijuitgang het ziekenhuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten