Koningin Máxima met bouwhelm op werkbezoek in Utrecht | De Oranjes

dinsdag 19 december 2023

Koningin Máxima met bouwhelm op werkbezoek in Utrecht

Met een bouwhelm op besloot Koningin Máxima de lange reeks werkbezoeken van dit jaar. Ze bracht een bezoek aan bedrijven in Heerde en Utrecht.
Koningin Máxima startte haar bezoek in Heerde bij Lagemaat B.V. Dit familiebedrijf is gespecialiseerd in circulaire sloop, waarbij oude gebouwen worden gedemonteerd en de materialen worden hergebruikt voor bijvoorbeeld nieuwe panden. Aan de hand van voormalig kantoorpand Prinsenhof van de provincie Gelderland liet Lagemaat zien hoe zij het gebouw, dat niet was ontworpen voor systematisch afbreken, volledig circulair demonteren en gebruiken voor een eigen nieuwbouwproject; een kenniscentrum voor circulaire bouw en sloop. Door dit proces wordt zuinig omgegaan met schaarse grondstoffen en is er minder CO2-uitstoot. Koningin Máxima sprak met diverse werknemers van Lagemaat, afgevaardigden van provincie en gemeente en een architect over de uitdagingen van circulair slopen, zoals wet- en regelgeving. Daarnaast besprak ze de casus Prinsenhof en kreeg ze een rondleiding over de opslagplaats waar onderdelen van dit gebouw liggen en het kenniscentrum zal worden opgebouwd.
Vervolgens bezocht Koningin Máxima HoutWerk I in Utrecht. Op Campus Werkspoor is in negen maanden tijd dit uit hout opgebouwde pand gerealiseerd dat huisvesting biedt aan met name bedrijven uit de circulaire en digitale sector. Het gebouw is ontwikkeld door Lingotto, 3T Vastgoed en Evoke. Woody Building Concepts realiseerde het gebouw. De gehele draagconstructie is van hout. Hierdoor wordt 54% minder CO2 uitgestoten dan bij een gebouw uit beton. Daarnaast zijn andere duurzaamheidsmaatregelen genomen, zoals het gebruik van restproducten als circulaire bouwmaterialen. HoutWerk II wordt momenteel gebouwd, mede op basis van de ervaringen die zijn opgedaan bij de bouw van HoutWerk I. Koningin Máxima kreeg een rondleiding door HoutWerk II, waar zij hoorde hoe circulaire ontwerpen tot stand komen, wat daarbij komt kijken en wat de voordelen en aandachtspunten van circulair bouwen zijn. In HoutWerk I vertelde gebruiker Janssen de Jong Projectontwikkeling vervolgens over de toepassing van circulaire materialen bij de inrichting van het gebouw. In een afsluitend gesprek besprak Koningin Máxima met experts in de circulaire economie en bouw de toekomstbestendigheid en de aandachtsgebieden van circulair bouwen.
Later deze week zien we Koningin Máxima nog één keer dit jaar tijdens de fotosessie.

5 opmerkingen:

 1. Weet jij hoe laat de winterfotosessie vandaag is?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. En de kersttoespraak wordt vandaag ook nog opgenomen dus een drukke dag in het paleis.

   Verwijderen
 3. Sorry, dat was ik, heb een hekel aan anoniem

  BeantwoordenVerwijderen