Staatsbezoek aan Zuid-Afrika - II | De Oranjes

donderdag 19 oktober 2023

Staatsbezoek aan Zuid-Afrika - II

Met een welkomstceremonie werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Johannesburg ontvangen. Het Freedom Park werd bezocht waar het Koninklijk Paar een krans legde bij de Eeuwige Vlam. Vanavond trakteerden Willem-Alexander en Máxima op een hip hop optreden van Nederlandse bodem.
President Ramaphosa verwelkomde het Koninklijk Paar bij de Union Buildings. Ook vond er een officiële welkomstceremonie plaats, dat onder normale omstandigheden altijd op de eerste dag een vast programmaonderdeel is. Terwijl de koning samen met de president de erewacht inspecteerde schitterende Máxima in een opvallende nieuwe jurk van Natan met een zeer hoge schouder. De Belgische Koningin Mathilde zal zit exemplaar waarschijnlijk binnenkort ook weer kopen in een andere kleur maar Koningin Máxima droeg een paar exemplaar met bijpassende oorbellen.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima namen samen met de meereizende Nederlandse ministers aansluitend deel aan het gesprek met de Zuid-Afrikaanse president en zijn ministers. Na het delegatiegesprek was het Koninklijk Paar aanwezig bij de ondertekening van een Memorandum of Understanding tussen de Zuid-Afrikaanse minister voor Higher Education and Training, H.E. Minister Nzimande en minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over verdere samenwerking in het vervolgonderwijs. 
Foto: RVD

In de presidentiële residentie werd het Koninklijk Paar en de meereizende ministers een besloten lunch aangeboden door president Ramaphosa. Vanmiddag bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het Freedom Park, ontworpen als een gedenkteken door voormalig president Thabo Mbeki voor alle Zuid-Afrikanen die alles gaven in de Zuid-Afrikaanse strijd voor vrijheid en menswaardigheid, waaronder de strijd tegen de apartheid en voor een vrij Zuid-Afrika. Het Koninklijk Paar liep langs de ‘ Muur met Namen’ van alle gevallenen voor de Zuid-Afrikaanse vrijheid en stonden ook stil bij de namen van drie Nederlanders die hebben bijgedragen aan de strijd tegen apartheid. Ter nagedachtenis legden de Koning en Koningin een krans bij de eeuwige vlam. Tenslotte bezochten zij een expositie met werk van twee getuigen van de strijd tegen apartheid. Beide fotografen zijn tevens betrokken bij het doorgeven van hun ervaring aan een nieuwe, jonge generatie. Enkele vertegenwoordigers van deze generatie hebben ook hun werken tentoongesteld en spraken met het Koninklijk Paar. 

Als blijk van waardering voor de geboden gastvrijheid, biedt de Koning een cultureel programma aan. In het Staatstheater in Pretoria werd vanavond door Lloyds company en Nederlandse musici de voorstelling 'Unbreakable' uitgevoerd, met Zuid-Afrikaanse dansers van de Soweto Skeleton Movers. Voor de gelegenheid droeg Koningin Máxima een bronzen jurk met pailletten die van zichzelf al ‘swingen’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten