Koning Willem-Alexander start aanleg waterstofnetwerk Rotterdam | De Oranjes

vrijdag 27 oktober 2023

Koning Willem-Alexander start aanleg waterstofnetwerk Rotterdam

Koning Willem-Alexander startte vandaag de aanleg van het eerste deel van het landelijke waterstofnetwerk in Rotterdam. Dit landelijke waterstofnetwerk verbindt vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland met elkaar en met Duitsland en België en wordt gerealiseerd door Gasunie. 

Waterstof speelt een cruciale rol bij de energietransitie, bijvoorbeeld in de industrie en transportsector. Eén van de randvoorwaarden voor de ontwikkeling van de waterstofmarkt is de infrastructuur voor transport en opslag. Door als eerste Europese land de infrastructuur voor waterstof op orde te hebben, kan Nederland een belangrijk knooppunt voor duurzame energie zijn. Naast eigen binnenlandse productie zal naar eerste grove inschatting ongeveer de helft van de nodige waterstof geïmporteerd moeten worden. Nederland werkt aan handelsrelaties op het gebied van waterstof met een brede groep landen. Het eerste deel van het waterstofnetwerk, een traject van meer dan 30 kilometer, loopt in Rotterdam van de Tweede Maasvlakte naar Pernis, en is naar verwachting in 2025 operationeel. Het landelijke netwerk krijgt uiteindelijk een lengte van 1.200 kilometer en bestaat grotendeels uit bestaande aardgasleidingen die zullen worden hergebruikt. Het netwerk zal verbindingen hebben met grootschalige waterstofproductiefaciliteiten, importterminals in de zeehavens en bedrijven in binnen- en buitenland die waterstof gaan gebruiken om te verduurzamen. Tijdens de startbijeenkomst hielden onder meer de CEO van Gasunie en minister Jetten een toespraak. Ook was er een gesprek tussen vertegenwoordigers vanuit de industrie en maatschappelijke organisaties over het belang van waterstof.

Na de officiële start kreeg Koning Willem-Alexander een rondleiding over de bouwplaats waarbij medewerkers van Gasunie onder meer vertellen over de speciale techniek om waterstofleidingen aan te boren. Aansluitend sprak de Koning met diverse betrokkenen over de verduurzaming van het bedrijfsleven, de rol van waterstof binnen een duurzaam energiesysteem, het transport van waterstof en over importmogelijkheden. Koning Willem-Alexander opende in 2019 de testinstallatie voor groene waterstof Hystock. Hij sprak op het congres 'Wind meets gas' (2021) over het belang van waterstof voor Nederland en de energietransitie, en bracht in dit kader onder meer bezoeken aan de TU Delft (2021), Industriepark Kleefse Waard, de Rotterdamse haven (2022), diverse projecten op de Noordzee (2022) en waterstofprojecten in Spanje (2023). In november brengt de Koning een bezoek aan Duitsland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten