Staatsbezoek aan Zuid-Afrika - I | De Oranjes

woensdag 18 oktober 2023

Staatsbezoek aan Zuid-Afrika - I

Vandaag zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima begonnen aan een driedaags staatsbezoek aan Zuid-Afrika. Vandaag werd Pretoria bezocht.
Het Koninklijk Paar werd ontvangen op het militaire vliegveld ‘Waterkloof’ in Pretoria. Voor het staatsbezoek aan Zuid-Afrika is een extra defensievliegtuig mee om "flexibel" te zijn rondom de situatie in Israël. Het koningspaar kwam vanochtend met het regeringstoestel aan op Waterkloof Air Force Base. Even daarvoor landde een nieuw toestel van de Koninklijke Luchtmacht, de Gulfstream 650ER, met daarin defensieminister Kajsa Ollongren. De koning en koningin gingen gekleed in identiek donkerblauw en ook de militairen die een erehaag vormden droegen die kleur. Máxima had haar donkerblauwe jurk wel gecombineerd met een oranje hoedje, tas en schoenen; een knipoog naar het Koninklijk vaandel.
Na de ontvangst reisden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar de Blesbokspruit Wetland Reserve waar zij spraken over de uitdagingen die Zuid-Afrika heeft op het gebied van waterkwaliteit en –beschikbaarheid. Zij kregen uitleg over twee belangrijke Nederlands-Zuid-Afrikaanse partnerschappen in de watersector, de Blue Deal en Wetskills, en spraken met lokale betrokkenen over de geleerde lessen voor de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse watersector.
Het Koninklijk Paar bracht ook een bezoek aan het Apartheid Museum. Daar krijgen ze een korte rondleiding door het museum waarbij er aandacht was voor het apartheidsverleden, de strijd tegen het onrecht die heeft geleid tot Zuid-Afrika's overgang naar een democratische samenleving waarbij rechtsgelijkheid en toegang tot het recht centraal staan. Tijdens het bezoek spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met rechters, activisten en kunstenaars over het belang van rechtsgelijkheid en toegang tot het recht, met bijzondere aandacht voor de bescherming van LHBTIQ+ en vrouwenrechten en het belang van internationale samenwerking op het gebied van inclusiviteit en rechtsbescherming. De Koning en Koningin Máxima stonden stil bij beelden van Nelson Mandela.
Pretoria staat ook bekend als de ‘Jacaranda City’ door de tienduizenden palissanderbomen die in de stad staan. Het Koninklijk Paar poseerde voor een fotomoment tussen de palissanderbomen, maar dat werd verstoord door een ambulance in de achtergrond. De ambulance was onderdeel van de koninklijke stoet maar stond verkeerd geparkeerd. Een beveiliger gebaarde dat de wagen een eind weg moest rijden waarna het Koningspaar weer kon poseren in het lila decor van de bomen.
Op de Innovation Village vonden ontmoetingen plaats tussen de deelnemers van de economische missie, de kennismissie en hun lokale partners, Zuid-Afrikaanse bedrijven, organisaties en instellingen. Het Koninklijk Paar ontmoette de deelnemers van de economische missie die zich richt op het versterken van partnerschappen tussen Zuid-Afrika en Nederland op de thema’s groene waterstof, circulair afvalbeheer en toekomstbestendige land- en tuinbouw. Het Koninklijk Paar ontmoette ook deelnemers van de kennismissie, die zich richt op de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt, gelijke kansen en het belang van beroepsonderwijs voor de groene sectoren. Ook was er een gesprek met vertegenwoordigers van opleidingsinstituten, werkgevers, ondernemers en leerlingen over de hoge jeugdwerkloosheid in Zuid-Afrika en het tekort aan goed opgeleide vakmensen. Te weinig vakmensen zorgt zowel in Nederland als in Zuid-Afrika voor maatschappelijke problemen. Tijdens de dialoog werd ingegaan op oplossingen om opleidingen beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt en het creëren van kansengelijkheid voor jongeren. 

Aan het einde van de middag ontving het Koninklijk Paar op de residentie in Pretoria Nederlanders die wonen en/of werken in Zuid-Afrika. In zijn toespraak bij de ontmoeting sprak de koning lachend van “een nogal fluïde” staatsbezoek. “U had waarschijnlijk nooit verwacht hoeveel werk het zou zijn om samen met uw staf… Die ik ook heel hartelijk wil bedanken voor de organisatie van een staatsbezoek dat nogal fluïde was. En ís, eigenlijk”, zei hij lachend tegen Joanne Doornewaard, de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika. De koning vertelde met een kwinkslag dat dag één voorbij is en dat “dag twee en dag drie nog moeten komen”. “Aan het eind kunnen we pas vaststellen hoe het programma eruit zag.” Enige tijd was het niet bekend of het staatsbezoek aan Zuid-Afrika door zou gaan. Daarnaast werd het programma – voordat dat publiekelijk werd gemaakt – nog enkele keren omgegooid. De afgelopen tijd kwam president Cyril Ramaphosa in het nieuws omdat hij zei neutraal te zijn in de Russische oorlog tegen Oekraïne. Vorige week deelde Ramaphosa uitgesproken solidair te zijn met de Palestijnen rondom de oorlog in Israël. Bij de ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap sprak het koningspaar met Nederlanders in Zuid-Afrika. Onder hen waren ook een hoop oudere mensen. “Wat ik zo zie hier: de grond moet erg vruchtbaar zijn, het water vol nutriënten en de lucht heel schoon. Want hoe hier mensen oud worden, is ongelooflijk”, besloot hij. “Als je hier op deze manier oud kan worden: ze zagen er allemaal nog erg jong uit.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten