Koningin Máxima aanwezig bij bijeenkomst MIND Us over social media | De Oranjes

dinsdag 27 september 2022

Koningin Máxima aanwezig bij bijeenkomst MIND Us over social media

Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, was vandaag aanwezig bij een bijeenkomst over de invloed van social media op de mentale gezondheid van jongeren in Den Haag. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. Gemiddeld brengen jongeren 160 minuten per dag door op sociale media. Voor veel jongeren zijn sociale media een plek waar zij contacten opdoen en onderhouden en waar zij zich een beeld van het leven en de maatschappij vormen. Zo dragen sociale media bij aan de vorming van de identiteit van jongeren. Tegelijkertijd kan het gebruik van sociale media leiden tot stress, slaaptekort en soms tot psychische klachten. Tijdens de bijeenkomst ging een vertegenwoordiger van een online platform, een influencer en een wetenschapper in op zowel de positieve als negatieve invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren. 

Vervolgens sprak Koningin Máxima met diverse jongeren en betrokkenen over de goede voorbeelden die online te vinden zijn ter ondersteuning van de mentale gezondheid van jongeren. Ook sprak zij over de rol en verantwoordelijkheid van platforms om de mentale gezondheid van jongeren te bevorderen en ging zij in gesprek over de bijdrage die influencers kunnen leveren in het doorbreken van taboes rondom mentale gezondheid. Een vertegenwoordiger van T-Mobile toonde een zwarte doos, waar hij zijn mobiele telefoon zorgvuldig in opborg. Volgens hem is bewezen dat het goed opbergen van je telefoon ervoor zorgt dat je mentaal 'meer afscheid' neemt. Máxima grapte vervolgens dat dit haar wel een goed kerstcadeau leek. De koningin vertelde begin dit jaar in een interactieve denksessie over sociale media en de mentale gezondheid van jongeren dat zij betrokken is bij wat haar dochters doen op sociale media. Tijdens de denksessie werd bijvoorbeeld gesproken over hoe ouders om kunnen gaan met wat hun kinderen online meemaken. Daarop vertelde de koningin dat ze haar dochters volgt op Instagram en goed in de gaten houdt wat zij hierop delen. Plaatsen Amalia, Alexia of Ariane iets waar zij haar twijfels bij heeft, dan spreekt ze hen daarop aan. 

Aansluitend overhandigde Koningin Máxima het eerste exemplaar van de MIND Us hulproute voor influencers. Deze kaart kunnen influencers gebruiken voor het doorverwijzen van volgers die bij hen aankloppen met mentale problemen. Aan de hand van het type probleem en de leeftijd van de jongere kan een influencer zo gericht adviseren waar deze jongere op laagdrempelige wijze extra hulp kan vinden.

1 opmerking:

  1. Heel erg fijn, dat zij hier aandacht aan besteed, want dat is wel nodig

    BeantwoordenVerwijderen