Koningin Máxima bezoekt Californië en Texas - I | De Oranjes

dinsdag 6 september 2022

Koningin Máxima bezoekt Californië en Texas - I

Eigenlijk zou het Koningspaar samen deze week de Verenigde Staten bezoeken en dan specifiek de staten Californië en Texas. Vanwege het herstel van een longontsteking mag de Koning de lucht niet in en wordt het een 'solobezoek' voor Koningin Máxima - weliswaar nog steeds met een meegereisde bedrijvenmissie. 
Vandaag had de Koningin een ontmoeting met de burgemeester van San Francisco. Daarna sprak zij in de buurt ‘the Castro’ met mensen die zich inzetten voor gelijke rechten voor LHBTI+-ers. Tegelijkertijd met het werkbezoek vindt een bedrijvenmissie uit de sectoren Life Sciences & Health en Urban Mobility & Cycling plaats. In de Salesforce Tower woonde Koningin Máxima een aantal onderdelen van deze missie bij. Daar vond de ondertekening van een intentieverklaring tussen Nederland en Californië over klimaat en circulaire economie plaats. Koningin Máxima gaf een kort statement. Vervolgens bezocht Koningin Máxima een seminar over ‘Digital Health’, gevolgd door een ontmoeting tussen CEO’s die spraken over ‘Economic Ties & Shared Challenges’. 

                                                                          Foto: RVD

Vanavond hield Koningin Máxima een toespraak tijdens een netwerkreceptie in het stadhuis van San Francisco: "Wat een genot om hier in San Francisco te zijn. Het is geweldig om deze gelegenheid met u te kunnen delen in dit prachtige stadhuis. Mijn man, die herstellende is van een longontsteking, kon helaas niet mee. Hij is echter zeer toegewijd aan het in stand houden van de uitstekende relatie tussen Californië en Nederland en stuurt u al zijn beste wensen. Burgemeester Breed vergezelde mij vanmorgen op een wandeling door het Castro District en ik werd getroffen door de sfeer van openheid, vrijheid en creativiteit. Deze positieve sfeer is voelbaar in heel Californië. Het is een van de redenen waarom ik zo blij ben om hier te zijn, samen met een grote delegatie van Nederlandse bedrijfsleiders, ondernemers en vertegenwoordigers van de overheid. Er is een soort natuurlijke aantrekkingskracht tussen de staat Californië en het Koninkrijk der Nederlanden. Honderdduizenden Californiërs hebben Nederlandse roots. Maar het gaat dieper dan dat. Het draait allemaal om mentaliteit. We zijn soulmates, barstensvol creatieve energie en ambitie. Het is geen toeval dat ik hier zoveel gepassioneerde landgenoten ontmoet die werkzaam zijn in het bedrijfsleven, de wetenschap en de kunsten. Zo sprak ik vanmiddag op UCSF met Nederlandse mannen en vrouwen die grensverleggend onderzoek doen op het gebied van life sciences en health. Deze hechte, succesvolle samenwerkingen kom je overal tegen. En dat maakt me trots, want ik weet hoe hoog je de lat legt. 

Wat mij vandaag tijdens verschillende gesprekken en ontmoetingen opviel, is dat Californië en Nederland samen op veel vlakken pioniers zijn. Zoals in de strijd tegen klimaatverandering, en in het streven om onze economieën schoner en groener te maken. Hier werken we al meer dan tien jaar succesvol samen aan.
We bewonderen en respecteren de houding van het Californische volk: niet werkeloos wachten tot de omstandigheden je tot actie dwingen, maar het heft in eigen handen nemen. Dat lijkt in eerste instantie misschien riskant. Maar uiteindelijk maakt het je sterker. Nederlanders herkennen die houding. En we werken graag met u samen om uw doelen te bereiken. We hebben een solide basis waarop we verder kunnen bouwen. Bijna 1 miljoen Amerikaanse banen worden ondersteund door de Nederlands-Amerikaanse handel en meer dan 75.000 van deze banen bevinden zich in deze staat, de meeste hoogwaardige banen. En ons land is de Europese basis voor veel Californische bedrijven. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen nog meer kunnen bereiken. Niet alleen in termen van economische voordelen, maar zeker ook in het werken aan een mooie toekomst voor iedereen. Dit bezoek is een eerbetoon aan onze collectieve kracht. Californië en Nederland: een samenwerking die werkt! Ik ben verheugd dat luitenant-gouverneur Kounalakis vanavond bij ons is en ons kort haar perspectief op dat partnerschap zal geven. Dan krijg ik de kans om met een aantal van jullie kennis te maken. Maar voor nu wens ik jullie allemaal een fijne avond, veel succes met je inspanningen en vooral veel veelbelovende ontmoetingen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten