Staatsbezoek aan Oostenrijk - III | De Oranjes

woensdag 29 juni 2022

Staatsbezoek aan Oostenrijk - III

Vandaag werd het staatsbezoek afgesloten in Graz. Het Koninklijk Paar reisde met de bondspresident en zijn echtgenote per trein naar deze tweede stad van Oostenrijk.
Tijdens de reis vonden gesprekken plaats met de Oostenrijkse klimaatminister, Leonore Gewessler. In de ochtend bezocht het Koninklijk Paar het bedrijf AVL. Tijdens een rondleiding en gesprekken met medewerkers en partnerbedrijven werd ingegaan op verduurzaming van gemotoriseerd vervoer, innovaties in e-mobility, autonoom rijden, waterstof-toepassingen en batterijtechnologie. Na een bezoek aan de burgemeester van Graz, Elke Kahr, gaf de gouverneur van de deelstaat Stiermarken Hermann Schützenhöfer een lunch. Hierbij werd aandacht besteed aan vrouwen in de bètawetenschappen. Vanmiddag stond afsluitend het thema fietsbeleid centraal: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima woonden een presentatie bij over de Radoffensive Graz, een fietsconcept voor de stad dat is gestoeld op Nederlandse expertise.
Tijdens het afsluitende persgesprek werd gevraagd wanneer Amalia voor het eerst mee op staatsbezoek gaat. weten. “Ze gaat na de zomer in Amsterdam wonen, gaat daar studeren. Als ze zich daar thuis voelt, dan kan er eens nagedacht worden over iets anders. Maar nu ligt de focus eerst op haar studie,” aldus Willem-Alexander. Ook Máxima vindt het belangrijk dat Amalia zich eerst op haar studie Politics, Psychology, Law & Economics aan de Universiteit van Amsterdam richt, al is de prinses wel heel benieuwd naar de staatsbezoeken. “Ze ziet veel van ons, we bespreken ook veel thuis. Ze ziet ook veel op televisie. We vertellen met alle openheid over zo’n bezoek. Maar voorlopig moet ze echt gaan focussen op haar studie.” Prinses Amalia viert komend weekend haar achttiende verjaardag nogmaals. De prinses was in december al jarig, maar ze heeft altijd gedroomd van een zomerfeest, zo vertelden haar ouders. Ook werd er gesproken over de boerenprotesten:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten