Koninklijk Paar biedt Corps Diplomatique diner aan | De Oranjes

woensdag 22 juni 2022

Koninklijk Paar biedt Corps Diplomatique diner aan

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvingen vanavond het Corps Diplomatique voor een galadiner in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Koning hield tijdens het diner een korte toespraak. Dit jaar stond de avond in het teken van politiek en bestuur.
Het diner vindt jaarlijks plaats om de internationale relaties te onderhouden en te versterken en Nederlandse en buitenlandse vertegenwoordigers op thema’s te verbinden. Naast de circa honderdvijftig buitenlandse vertegenwoordigers in Nederland en Brussel waren ook zo’n honderd vertegenwoordigers uit het Nederlands openbaar bestuur genodigd. Voorgaande diners hadden als thema’s kunst en cultuur, internationaal recht en internationaal bedrijfsleven. Ook Prinses Beatrix was aanwezig bij het diner.
Koningin Máxima's Prinsjesdagjurk van 2009 had het zwaar te verduren deze avond. De sleep zat vast onder haar stoel:
De toespraak van de Koning:
"Excellenties, dames en heren, De Koningin en ik zijn verheugd u te mogen verwelkomen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. We hebben meer dan drie jaar op dit moment moeten wachten. Drie jaar waarin het simpelweg niet mogelijk was om zo'n diner te houden. Dat was een breuk met een traditie die ons dierbaar is: onze jaarlijkse bijeenkomst met jou. Het is dus fijn om weer verder te kunnen gaan waar we gebleven waren. Voor ieder van u zijn de afgelopen jaren een turbulente periode geweest, een tijd waarin u diepe bezorgdheid voelde voor de mensen in uw eigen land. De COVID-19-pandemie heeft over de hele wereld een spoor van vernieling achtergelaten. Velen van u zijn ook persoonlijk getroffen. De pandemie heeft een zware tol geëist in termen van mensenlevens en verlies van gezondheid, en de economische en sociale gevolgen waren even verwoestend. Mensen zijn niet gemaakt voor social distancing. Ik kan me alleen maar voorstellen wat voor effect dit op je werk had. Het kan niet gemakkelijk zijn geweest om je werk als diplomaten te doen toen je op digitale schermen zat met mensen zo groot als postzegels. Tijdens de pandemie werd duidelijk dat zowel uw werk als het mijne moeten worden beschouwd als 'contactgebaseerde beroepen'... Hoewel COVID-19 nog niet voorbij is, kunnen we elkaar nu weer persoonlijk ontmoeten, ben ik blij te kunnen zeggen. Dat is belangrijk, want de geopolitieke situatie is grimmig. Vier maanden geleden werd de vrije en democratische natie Oekraïne op brute wijze aangevallen door zijn buurland. Er is geen enkele rechtvaardiging voor deze zinloze agressie. Ons hart gaat uit naar de duizenden slachtoffers en hun dierbaren, en naar de velen die alles hebben verloren: hun huizen, hun bedrijven, hun inkomen, hun gemeenschappen, hun culturele schatten, hun steden en dorpen. We hebben grote bewondering voor de moed van het Oekraïense volk: zowel burgers, soldaten als regeringsfunctionarissen. Ze houden ons een spiegel voor. Ze laten ons zien dat vrijheid een prijs heeft en opoffering vraagt.
Hoewel we allemaal diep getroffen zijn door wat er in Oekraïne gebeurt, is dit niet het enige punt van zorg voor de internationale gemeenschap. In de afgelopen jaren heb ik de gelegenheid gehad om met velen van u uitgebreid te praten na de overlegging van uw geloofsbrieven. Ik ben dankbaar voor de inzichten die ik heb opgedaan tijdens onze discussies. In veel landen gaan gemeenschappen gebukt onder conflicten, armoede, honger en milieuschade als gevolg van klimaatverandering. Hun strijd om te overleven mag niet worden vergeten. Net als de mensen in Oekraïne verdienen ook zij onze aandacht en steun. Het is essentieel dat hun verhalen verteld worden. Jij speelt daarin een cruciale rol. Verhalen vertellen heeft echter geen zin als niemand luistert. Dat is nog een reden waarom de wereld diplomaten nodig heeft. Mensen die een gemeenschappelijke basis proberen te vinden.   Zelfs met degenen wiens perspectieven heel anders zijn dan de hunne. Iedereen die verder durft te kijken dan zijn persoonlijke opvattingen, zal zien dat de wereld groter is dan zijn eigen realiteit. We zijn dankbaar dat diplomaten voortdurend nieuwe contactgangen smeden, zelfs op moeilijk begaanbaar terrein. Het Koninkrijk der Nederlanden helpt u daar graag bij. Deze avond is daar een voorbeeld van. Bij ons vanavond zijn veel ambtenaren en vertegenwoordigers van de Nederlandse regering. Zij vormen de schakel tussen het nationale en internationale domein. Ik hoop dat u van deze gelegenheid gebruik zult maken om uw bestaande relaties te versterken en nieuwe aan te gaan. Ik wens je veel succes met je essentiële werk. Mag ik u nu allemaal vragen het glas te heffen. Aan de internationale gemeenschap!"

5 opmerkingen:

 1. Prachtig die jurk, dat ze die van o.a. Prinsjesdag nog een keer uit de kast heeft gehaald.
  Echter de fot waar de koning zijn toespraak houdt aan tafel, heeft ze een heel andere jurk aan, dus welke jurk heeft ze nu aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zijn er geen foto's uitgegeven van prinses Margriet, want zij zou er wel bij zijn. Haar man was verhinderd, zou ook meekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry mensen, foto is toch goed, bij de overzichtsfoto zit Maxima aan de overkant. Ik zat fout en dat geef ik dan ook graag toe.

   Verwijderen
  2. Van Margriet werd ook melding gedaan dat zij verhinderd was.

   Verwijderen
  3. Dank je want dat wist ik niet.

   Verwijderen