Koning Willem-Alexander bij Veteranendag 2022 | De Oranjes

zaterdag 25 juni 2022

Koning Willem-Alexander bij Veteranendag 2022

Koning Willem-Alexander woonde vandaag in Den Haag de Nederlandse Veteranendag bij, een eerbetoon aan de ruim 100.000 Nederlandse veteranen. De Koning hield een toespraak en reikte achttien vaandelopschriften uit aan eenheden van de Krijgsmacht die zich tijdens de strijd in Afghanistan hebben onderscheiden. Ook nam hij het defilé af. 
Foto: Defensie


De dag begon met een ceremonie in de Koninklijke Schouwburg, waar veteranen bijzondere persoonlijke verhalen vertelden, in combinatie met muziek en filmbeelden. De ceremonie werd afgesloten met een toespraak van de minister-president. Na afloop sprak de Koning met een aantal veteranen. Aansluitend vond op de Hofvijver de uitreiking van de vaandelopschriften plaats. De Koning reikte achttien cravaten uit aan zestien eenheden van de Koninklijke Landmacht, één aan het Korps Mariniers en een aan de Koninklijke Luchtmacht. Een vaandel is de vlag van een eenheid, toegekend door een Nederlandse vorst. Het is tegenwoordig een symbolische betekenis van trouw, eenheid én eergevoel. Op het vaandel staat de gestileerde letter van de naam van de vorst. Bij de ceremonie hielden de Koning en minister van Defensie Ollongren een toespraak. 
Foto: Defensie

In de middag nam Koning Willem-Alexander het defilé af op de Kneuterdijk waaraan ruim honderd detachementen deelnamen. Vooraan in het defilé liepen de achttien detachementen die kort daarvoor van de Koning een cravate hadden gekregen, gevolgd door detachementen met veteranen en actief-dienende militairen van alle krijgsmachtdelen.

De volledige uitzending van Veteranendag:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten