9 t/m 11 november: Staatsbezoek aan Noorwegen | De Oranjes

zaterdag 20 november 2021

9 t/m 11 november: Staatsbezoek aan Noorwegen

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren van dinsdag 9 t/m 11 november op staatsbezoek in Noorwegen. Er was op deze website - vanwege omstandigheden - eerder nog geen aandacht aan besteed.
Het staatsbezoek aan Noorwegen is een bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen, die dezelfde normen en waarden delen en samen werken aan oplossingen voor grote internationale uitdagingen. Tijdens het bezoek stonden bilaterale en internationale samenwerking, klimaatverandering, energietransitie en duurzaamheid centraal. Nederland en Noorwegen hechten aan een goed werkende rechtstaat waarin mensenrechten een prominente plek hebben en waar het belang van een open markteconomie centraal staat. Als gelijkgezinde partners treden Nederland en Noorwegen ook vaak internationaal samen op binnen de VN, de WTO en de NAVO. Om de welvaart te kunnen behouden voor toekomstige generaties werken beide landen aan innovatieve, inclusieve en duurzame oplossingen: het beheren van de Noordzee, het waarborgen van voedselzekerheid en het ontwikkelen van nieuwe technologieën met schone en duurzame energiebronnen. Het staatsbezoek begon in Oslo waar het Koninklijk Paar werd ontvangen door Koning Harald V en Koningin Sonja met een welkomstceremonie op het Koninklijk Paleis. Aansluitend legde Koning Willem-Alexander een krans bij het Nationale Monument, ter herdenking van alle gevallen slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog.
<
Aansluitend vond een lunch plaats op het Koninklijk Paleis. In de middag stond klimaatverandering centraal. In het Arctisch gebied zijn de klimatologische veranderingen zichtbaar door een verminderende ijsmassa, die gevolgen heeft voor de leefbaarheid en economische ontwikkeling van het gebied. Noorwegen voert een dialoog met de inheemse bevolking (Sami) en jongeren over hun zorgen, ideeën en nieuwe kansen voor het Arctisch gebied. In The Fram Museum, gewijd aan poolexpedities, vond een bijeenkomst plaats waarbij onder meer Noorse jongeren en Nederlandse (onderzoeks-)studenten het woord nemen over de impact van klimaatverandering op het leven in het Arctisch gebied. <
’s Avonds bood Koning Harald in het Koninklijk Paleis een staatsbanket aan waar beide staatshoofden een toespraak hielden.

Woensdagochtend vond in de Deichman bibliotheek een seminar plaats waarbij mensenrechten en vrijheid van meningsuiting centraal stonden. Verschillende ngo’s gingen in gesprek over vrijheid van meningsuiting en hate speech. Het Koninklijk gezelschap bezocht de bibliotheek, die dit jaar de prijs voor beste openbare bibliotheek ter wereld ontving. Aansluitend bezochten zij het seminar. Het Koninklijk Paar had vervolgens een gesprek met minister-president Jonas Gahr Støre, gevolgd door een Regeringslunch in Akershus-vesting. De Koning hield er een korte toespraak.
In de middag vond op marineschip Zr.Ms. Rotterdam een bijeenkomst plaats over defensiesamenwerking tussen Nederland en Noorwegen. Het schip nam deel aan een training in Noorse wateren en meerde af in de haven van Oslo. Tijdens de bijeenkomst werd onder meer stil gestaan bij de samenwerking, waaronder de jaarlijkse berg- en wintertrainingen in het noorden van Noorwegen die al 50 jaar plaatsvindt. Voorafgaand aan de bijeenkomst vond op de Zr.Ms. Rotterdam de ontvangst plaats van de Nederlandse gemeenschap in Noorwegen.
’s Avonds boden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan het Noorse Koninklijk Huis en gasten een concert aan van celliste Harriët Krijgh. Het concert vond plaats in het nieuwe gebouw van museum MUNCH.


Op donderdag 11 november stond in Trondheim het staatsbezoek in het teken van het duurzaam beheren van de oceanen en de transitie naar duurzame energiebronnen. In de haven bezocht het Koninklijk Paar het Powerhouse Brattørkaia, een ‘energieplus’ gebouw dat over zijn levensduur meer zonne-energie opwekt dan de constructie, exploitatie en afbraak bij elkaar kosten.
Kroonprins Haakon houdt er een toespraak over het beheer van oceanen. Ook bezocht het Koninklijk gezelschap een laboratorium van het Norwegian Centre for Plankton Technology waar onderzoek plaatsvond naar zeewierkweek. Aansluitend keek het Koninklijk Paar bij Maritime Robotics naar het werk van maritieme onderzoeksapparatuur, zowel autonome vaartuigen als maritieme drones. Ook spraken zij met studenten en onderzoekers van de Norwegian University of Science and Technology over maritieme ontwikkelingen. Holland Circular Hotspot en het daarop geïnspireerde Nordic Circular Hotspot ondertekenen een Partnership Agreement.
In de middag vond een lunch plaats met de burgemeester van Trondheim in de Koninklijke residentie Stiftsgǻrden. Op de campus van de technische universiteit van Trondheim stond bij een paneldiscussie de Noordzee als een platform voor energietransitie centraal, met een focus op waterstof en windenergie. Vertegenwoordigers van Noorse en Nederlandse bedrijven en onderzoekers gingen in gesprek met studenten. Het Koninklijk Paar woonde een deel van de discussie bij en bekijkt een aantal onderzoeken van studenten over nieuwe duurzame vormen van energie.
Het staatsbezoek wordt afgesloten met een bezoek aan Nidaros Kathedraal, in de 11de eeuw gebouwd ter nagedachtenis aan Koning Olav II en de plek waar de Noorse vorsten worden geïnaugureerd. De kathedraal heeft ook een eigen altaar van de Sami-gemeenschap. Na een korte rondleiding luisterde het Koninklijk gezelschap naar een optreden van Sami-zangers bij het altaar.

1 opmerking:

  1. Beter laat dan nooit. Ik vind het fijn dat je er weer een beetje bij bent en je je hebt er toe kunt zetten om staatsbezoek naar Noorwegen er op hebt kunnen zetten. Wat er zoals we van je gewend zijn keurig uitziet. Keurig, mooi verslagje met mooie foto's erbij.

    Fijne zondag Vivian.

    BeantwoordenVerwijderen