8 december: Installatie Prinses van Oranje Raad van State | De Oranjes

maandag 22 november 2021

8 december: Installatie Prinses van Oranje Raad van State

De Prinses van Oranje wordt woensdagmiddag 8 december binnengeleid in de Raad van State door Koning Willem-Alexander, voorzitter van de Raad van State. Ook Koningin Máxima is hierbij aanwezig. De buitengewone vergadering vindt plaats in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. 
Artikel 74 van de Grondwet bepaalt dat de Prinses ‘van rechtswege’ vanaf haar achttiende verjaardag zitting heeft in de Raad van State. De Prinses van Oranje, de voorzitter en de vicepresident, mr. Thom de Graaf, houden tijdens de buitengewone vergadering een korte toespraak.

De Raad van State is een Hoog College van Staat en telt zeventig staatsraden. De Raad is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. Deze taken worden door twee afzonderlijke afdelingen uitgevoerd: de Afdeling advisering en de Afdeling bestuursrechtspraak. De Prinses van Oranje krijgt als beoogd troonopvolger vanaf haar achttiende verjaardag, dus op 7 december 2021, 'van rechtswege' zitting in de Raad van State en in de Afdeling advisering. Dit is zo geregeld in de Grondwet. De beoogd troonopvolger kan zich zo voorbereiden op haar toekomstige taak als Koning door onder andere de benodigde kennis van wetgeving en het staatsrecht op te doen. 

De Grondwet bepaalt dat de Koning voorzitter is van de Raad van State. Dat is een ceremoniële functie, want de dagelijkse leiding ligt bij de vicepresident. Koningin Máxima heeft sinds oktober 2004 zitting in de Raad en in de Afdeling advisering. De Prinses van Oranje mag straks, net als Koningin Máxima, deelnemen aan vergaderingen van de Afdeling advisering. In de praktijk hebben zij geen inhoudelijke betrokkenheid. Ook hebben zij geen stemrecht. Vanwege de renovatie van het Binnenhof vindt de buitengewone vergadering plaats in Paleis Kneuterdijk en niet in de Volle Raadzaal van de Raad van State aan het Binnenhof. Om de gelegenheid te markeren plant de Prinses van Oranje op uitnodiging van de Raad van State aansluitend een koningslinde in de Franse tuin van Paleis Kneuterdijk.

1 opmerking:

  1. Alweer 18 jaar, ik weet nog dat de koning werd geinstalleerd in 1985. Alweer 36 jaar geleden. Wat gaat de tijd snel. Het zou uitgezonden worden, dus ga zeker kijken.
    BeantwoordenVerwijderen