Koningin Máxima bezoekt Lab6 en neemt fotoboek Stichting Haags Verhaal in ontvangst | De Oranjes

woensdag 24 november 2021

Koningin Máxima bezoekt Lab6 en neemt fotoboek Stichting Haags Verhaal in ontvangst

Koningin Máxima had vandaag twee activiteiten in haar agenda staan. Eerst bracht ze een bezoek in het kader van de mentale gezondheid van jongeren in Amsterdam. Eenmaal weer thuis in Den Haag trok ze andere outfit aan om in Museum Beeld en Geluid het eerste exemplaar van het fotoboek van Stichting Haags Verhaal in ontvangst te nemen.
Koningin Máxima sprak met betrokkenen, waaronder de wethouder Zorg en Welzijn, over de aanpak van de gemeente Amsterdam. Zo heeft de sociale beweging ‘Thrive Amsterdam Mentaal Gezond’ als doel het bevorderen van mentale gezondheid en veerkracht van alle Amsterdammers. Thrive wil Amsterdammers en organisaties aan elkaar verbinden om zo van elkaar te leren, elkaar te inspireren en elkaar aan te moedigen. Zo wordt het gewoon om over mentale gezondheid te praten. Thrive Amsterdam richt zich met name op jongeren en migranten in de stad. Ook werd gesproken met @ease over hoe dit initiatief laagdrempelige zorg in de wijk aanbiedt. @ease is in vijf steden actief en wil een plek bieden waar jongeren zich welkom voelen en waar niemand er alleen voor staat als het even wat minder gaat. Door te praten over mentale problemen kan voorkomen worden dat jongeren (later) langdurige zorg nodig hebben. Aansluitend kreeg Koningin Máxima een rondleiding door Lab6. Lab6 is een samenwerkingsverband van verschillende jongerenorganisaties uit Nieuw-West en biedt alle jongeren uit Amsterdam de mogelijkheid zich te kunnen ontwikkelen op het creatieve en maatschappelijke vlak. Koningin Máxima bezocht diverse initiatieven en sprak met jongeren. Ze ging onder meer langs bij El Mazouni Coaching en Sportbegeleiding waar zij sprak met twee meisjes die door El Mazouni worden gecoacht. In De Studio sprak Koningin Máxima met jongeren die muziek maken en songteksten schrijven en bij Stichting Ara Cora vertelden enkele jongens uit de buurt over hun ervaringen met mentale gezondheid. Tot slot werd gesproken over de manier waarop de gemeentes Someren en Peel & Maas de mentale gezondheid van jongeren bevorderen in hun regio. De Peelregio wordt landelijk gezien als voorbeeld van hoe de jeugdzorg is vormgegeven. Daarnaast werd gesproken over het Roger That Inspiratielab. Dit is een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar activiteiten voor en door jongeren worden georganiseerd. Jongeren kunnen hier hun talenten ontdekken en hun zelfredzaamheid versterken. Twee jongeren vertelden over hun ervaringen met Roger That.
Vanmiddag nam Koningin Máxima in Museum Beeld en Geluid in Den Haag het eerste exemplaar van het fotoboek van Stichting Haags Verhaal in ontvangst. Het fotoboek bevat 136 groepsfoto’s van Haagse gemeenschappen. Haags Verhaal zet zich hiermee in voor betere sociale verbindingen in de stad. Stichting Haags Verhaal organiseert sinds 2019 ontmoetingen tussen gemeenschappen en mensen die elkaar niet kennen, maar wel iets gemeen hebben. Ook met het fotoboek wil Haags Verhaal mensen met elkaar verbinden en een dwarsdoorsnede van de stad laten zien. Ruim drieduizend inwoners van Den Haag die zich verenigen voor bijvoorbeeld sport, hobby, (net)werk, (geloofs)overtuiging of culturele achtergrond zijn daarbij in beeld gebracht. Stadsfotograaf Piet Gispen fietste 1400 kilometer door Den Haag om de groepen vast te leggen. In 2022 volgt een rondreizende fototentoonstelling van het boek op publieke plekken in de stad. Koningin Máxima woonde het programma bij waarin het initiatief en verschillende gemeenschappen die hebben meegewerkt aan het fotoboek werden toegelicht. Vervolgens kreeg zij het eerste exemplaar overhandigd. Aansluitend brengt ze een bezoek aan de tentoonstelling met een selectie van de foto’s. Koningin Máxima gaat hier in gesprek met vertegenwoordigers van de Chinese Vrouwenvereniging, de Boodschappenbegeleidingsdienst, Fietsles Allekanten, het Damesleesmuseum en Centrum 16-22, die allen geportretteerd zijn in het fotoboek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten