Prinses Beatrix bezoekt Curaçao | De Oranjes

zondag 28 november 2021

Prinses Beatrix bezoekt Curaçao

"Het is zo fijn om hier weer te zijn" aldus Prinses Beatrix bij aankomst op Curaçao International Airport. Het vierdaagse bezoek aan het eiland stond in het teken van 25 jaar samenwerking tussen natuurorganisaties binnen de Dutch Caribbean Nature Alliance, activiteiten van sociaal-maatschappelijke organisaties en de impact van de coronapandemie op het eiland. Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat enkele natuurorganisaties op de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk de samenwerking zijn aangegaan voor natuurbeheer, duurzame fondsenwerving, natuureducatie en kennisuitwisseling. Dit heeft later vorm gekregen in de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) waarvan Prinses Beatrix beschermvrouwe is. Vrijdag 26 november was Prinses Beatrix bij de conventie van DCNA over de toekomst van het samenwerkingsverband waarin ook de visie van jongeren op natuurbeheer wordt gepresenteerd. ’s Avonds was zij aanwezig bij een receptie die Gouverneur George-Wout ter gelegenheid van de conventie aanbiedt aan vertegenwoordigers van DCNA en enkele regeringsvertegenwoordigers van Curaçao. Prinses Beatrix ontmoette daar eveneens de Gouverneurs van Aruba en Sint Maarten en de gezaghebber van Bonaire.  

Het programma van Prinses Beatrix bestond verder uit werkbezoeken over natuurbeheer en natuureducatie. De stichting Carmabi (Caribbean Research and Management of Biodiversity) is namens Curaçao partner van DCNA. Prinses Beatrix volgde een natuurles aan schoolkinderen en was aanwezig bij het uitzetten van een flamingo die hersteld is na opname in een dierenkliniek. Zelf vertelde ze een papegaai met de naam Lingo te hebben: "Maar die kan niet op mijn schouders zitten, dan bijt ie in mijn oor." In de laboratoria van Carmabi kreeg zij uitleg over het kweken van koraallarven om de groei van nieuw koraal te stimuleren. Aansluitend heropende Prinses Beatrix het onderwaterpark van Carmabi en bezocht zij in Willemstad een mangrovepark in oprichting. 

In het kader van de stichting Samenwerkende Fondsen Cariben (SFC) bezocht Prinses Beatrix twee organisaties. SFC financiert jaarlijks circa vijftig eenmalige sociale projecten in het Caribisch deel van het Koninkrijk. De coronacrisis heeft een aantal bestaande problemen vergroot wat zijn weerslag heeft op de activiteiten van de organisaties. Prinses Beatrix bezocht Casa Manita, een opvanghuis voor meisjes van vier tot en met veertien jaar die daar door de week wonen vanwege een problematische thuissituatie. Met hulp van SFC is de speelplaats van de opvang ingericht. Er was een gesprek met zorgprofessionals, ouders, een pleeggezin en de kinderen zelf over het belang van deze opvangmogelijkheid. Bij een bezoek aan een wijkvoedselbos van de stichting Hulp aan Curaçao, ontmoette Prinses Beatrix de initiatiefnemers en buurtbewoners. Na een rondleiding sprak zij met hen over de aanleiding voor de opzet van een eigen voedselvoorziening en de plannen om dit met hulp van onder meer SFC en de overheid op te schalen naar andere wijken. Door corona is de armoede op Curaçao toegenomen. In het voedselbos staan bomen en planten die de buurtbewoners zelf verzorgen en gebruiken als aanvulling op hun voeding. De prinses zelf plantte ook een sinaasappelboom. Ze kreeg een oranje schep waarmee ze de boom mocht planten. Hoewel ze maar een klein schepje hoefde te doen, schepte Prinses Beatrix haar boom volledig de grond in. 

Prinses Beatrix bezocht verder de stichting Aliansa die zich door samenwerking met andere organisaties inzet voor de opvang van vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Zij sprak met gedupeerden en hulpverleners over hun ervaringen, begeleidingstrajecten en toekomstperspectief. Prinses Beatrix ontmoette ook vertegenwoordigers uit de medische sector die direct betrokken zijn bij de coronacrisis. Met hen sprak zij onder meer over de impact van corona op de zorgvoorzieningen op het eiland. Koning Willem-Alexander sprak op 14 april dit jaar digitaal met Gouverneur George-Wout en enkele medici over de coronasituatie op Curaçao. Prinses Beatrix eindigde haar bezoek met een ontmoeting met enkele jongeren uit de jeugdwerkgroep nationaal jeugddebat Curaçao, onderdeel van het UNICEF-jongerenadvies. UNICEF heeft in zowel Nederland als het Caribisch deel van het Koninkrijk samen met lokale overheden jongeren gestimuleerd om tegen de achtergrond van de coronacrisis mee te denken over hun toekomst. Gedurende een jaar debatteerden de jongeren met elkaar en de overheid over diverse onderwerpen. Het resultaat staat in het UNICEF Jongerenadvies Curaçao #MijnNieuweWereld. Hierin geven de jongeren adviezen over onder meer mentaal welzijn, online onderwijs en vrijetijdsbesteding Prinses Beatrix sprak met hen en vertegenwoordigers van UNICEF en de overheid over het proces en de adviezen. 

Tot slot bezocht Prinses Beatrix een kunstproject op resort Blauwbaai waar werken van lokale kunstenaars op diverse plekken in de zogenaamde beeldentuin permanent tentoongesteld worden. Ook was een kort bezoek aan de ‘Kathedraal van doornen’ een onderdeel van het programma. Dit is een kunstwerk van tien meter hoog met een omvang van vierhonderd vierkante meter. Het is opgebouwd uit een metalen skelet, bekleed met takken van doornenstruiken. In de nissen is ruimte voor kleinere kunstwerken. “Ik ben ontzettend blij met het bezoek en hou erg veel van dit eiland”, zei de prinses tijdens het persmoment, voorafgaand aan haar terugreis. Beatrix vertelde dat het goed met haar gaat, dat ze een fijne tijd heeft gehad op het eiland en dat ze er nog eens hoopt terug te keren. “Ik geniet vooral van wat je allemaal meemaakt hier, de toewijding, de zorg voor mensen, de zorg voor dieren en voor de natuur als geheel.” Over haar bijna 18-jarige kleindochter Amalia zei ze prinses ervan overtuigd te zijn dat ze "opgroeit tot een verstandig mens."

Foto's: Mischa Schoemaker/RVD

1 opmerking:

  1. Zoals we weer van jouw gewend zijn, een mooie kort overzichtje met mooie foto's en filmpjes erbij. Fijn dat je de draad weer hebt opgepakt. Dit zal niet altijd makkelijk zijn, maar toch.
    Succes en sterkte met alles.

    BeantwoordenVerwijderen