17 en 19 mei 2001: Huwelijk Prins Constantijn en Prinses Laurentien | De Oranjes

woensdag 19 mei 2021

17 en 19 mei 2001: Huwelijk Prins Constantijn en Prinses Laurentien

De jongste zoon van Prinses Beatrix en Prins Claus trad als eerste in het huwelijk. Twintig jaar geleden, op 17 en 19 mei 2001 gaven Constantijn en Laurentien elkaar het jawoord.Sinds de verlovingsaankondiging van de Prins van Oranje met Máxima Zorreguieta op 30 maart 2001, was het aanstaande bruidspaar, Prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst, even naar de achtergrond verdwenen. Toch begon het enthousiasme voor dit prinselijk paar uiteindelijk weer te groeien en stond het rijendik bij de Oude Raadzaal in Den Haag waar op 17 mei 2001 het burgerlijk huwelijk plaatsvond.
Nadat alle gasten (waaronder de jarige Máxima) waren gearriveerd, verschenen Constantijn en Laurentien in een half open blauwe Ford Scorpio. Tijdens de bijeenkomst in de Oude Raadzaal werden er verschillende toespraken voorgelezen. Eén van hen was Max Kohnstamm, de peetoom van Prins Constantijn. Na de plechtigheid in de zaal, stond het stel de pers te woord en zei Prins Constantijn geen zenuwen te hebben: “We hoeven alleen maar ja te zeggen”. De rest van de dag vind in besloten kring plaats op Paleis Huis ten Bosch. Daar wordt de dag ook afgesloten met een galadiner.

Korte samenvatting Burgerlijk Huwelijk:

Twee dagen later vond de kerkelijke inzegening plaats in de Grote of St. Jacobskerk in Den Haag. De 'Koninklijke' dominee ds. C.A. Ter Linden is voorganger van de dienst. Anders dan op 17 mei, scheen nu de zon. Ruim 1400 mensen zaten in de kerk. Ook de Koninklijke familie was vrijwel compleet, op Prinses Juliana na.
Toen iedereen zijn plek had gevonden, betrad het bruidspaar met de bruidskinderen de kerk. Prinses Laurentien droeg een jurk die ontworpen is door Edouard Vermeulen. Op haar hoofd droeg ze de  Bandeau á la Grèque, uit de schatkist van de Oranjes.
De kerkdienst was traditioneel, met veel tekst, afgewisseld door muziek. Bijzondere rollen waren weggelegd voor de broers van Constantijn. Willem-Alexander las een tekst voor uit de Bijbel, en Friso trad op als getuige van de bruidegom. Het publiek kon na de kerkdienst hun hart ophalen, want de prins en prinses stapten in een open koets voor een korte rijtoer door Den Haag naar Paleis Noordeinde.
Het pasgetrouwde paar werd enthousiast toegezwaaid - en geschreeuwd. Constantijn en Laurentien zwaaiden net zo enthousiast terug, en ondertussen probeerde Prinses Laurentien haar boeket, bestaande uit Oranje bloesem, Gardenia, Bougainvillea, Roos Emerald Green, Roos Avalanche, Sneeuwbal, en Convallaria, stevig vast te houden.
Eenmaal gearriveerd bij Paleis Noordeinde, verdwenen de prins en prinses een tijdje uit beeld. Plots gingen dan toch de balkondeuren nog open en betreden ze het balkon voor een balkonscène mét kus. Aansluitend verschijnen ook de ouders van zowel Constantijn als Laurentien op het balkon. Er wordt omarmd, geknuffeld en gezwaaid. Daarna verdwijnt het gezelschap weer naar binnen om daar het feest voort te zetten.

Korte samenvatting Kerkelijk Huwelijk:

5 opmerkingen:

 1. Alweer 15 jaar geleden, het is als of het net gisteren is geweest dat ze trouwde; een hele mooi reportage heb je er van gemaakt. En Felicitaties voor de prins en prinses, die ik vandaag een hele fijne dag toe wens samen met hun 3 kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's. Mooi om alles nog eens te lezen en te zien. Prinses Laurentien is in de 15 jaar erg veranderd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je er een prachtige blog van gemaakt. De foto's zijn nog steeds mooi :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 20 jaar al weer, alsof het gisteren was. 5 jaar geleden mooi weergegeven toe ze 15 jaar getrouwd waren, nu nog eens 5 jaar erbij en het blijft mooi om te bekijken en te zien. Met 2 kinderen het huis uit, hoop ik dat ze een mooie dag hebben gehad. Hopende samen nog een mooie toekomst en natuurlijk ook met de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen