Documentaire: Máxima, de pleitbezorger | De Oranjes

woensdag 2 oktober 2019

Documentaire: Máxima, de pleitbezorger

Máxima: "Als ik niet krijg wat ik wil, dan ga ik doordrammen" 

Ter ere van haar 10-jarig jubileum als speciaal pleitbezorger voor financiële inclusiviteit, ging Koningin Máxima akkoord met het maken van een documentaire over haar werk. Vanavond werd het beeldmateriaal uitgezonden op tv - een prachtig document waarin vooral de gedrevenheid van de Koningin voor haar werk te zien is. 
De documentaire begint met het inspreken van een niet vlekkeloze videoboodschap. Daarmee is meteen de toon gezet en is gedurende de aflevering een hard werkende vrouw te zien, die met haar handen in haar gezicht baalt bij een tegenslag, zich met leesbril eindeloos door papieren worstelt en door haar perfectionisme zichtbaar gedwongen wordt alles in haar op te nemen, op te schrijven en in haar hoofd op te slaan.Met het kijkje achter de schermen zijn er ook vele leuke details te zien zoals een foto op haar bureau van Prinses Beatrix uit de jaren '70 een telefoontje met één van haar dochters. "Van mij mag het, maar alleen als het ook van papa mag".

In de auto maakt ze met haar secretaris een selfie voor haar moeder. Ook spreekt ze vaak hardop haar doel uit met veel humor en kracht: "Het is mijn taak om schrik aan te jagen" en "we zijn hier niet voor een leuk praatje".

Bij een bezoek aan een Ethiopische boerderij zegt ze makkelijke schoenen aangetrokken hebben omdat ze diep van binnen 'een boerenmeisje' is. Haar liefde en betrokkenheid voor 'financiële inclusiviteit' komt naar eigen zeggen uit haar jeugd toen ze de economische crisis in Argentinië zag. Ook komt haar zelfspot regelmatig naar voren, bij het bladeren door haar jaarverslag van de VN zegt ze over een foto waarop ze een hoedje draagt: "Vreselijk. Dat hoedje is een raar ding".


2 opmerkingen:

  1. Een prachtige documentaire, zoals ze met de mensen mee leefde, echt geweldig met plezier er naar gekeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ziet er zeker uit als een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen