De VN-week van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima | De Oranjes

zondag 29 september 2019

De VN-week van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima

Deze week waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima voor een groot deel in New York. Ze namen daar deel aan de 74e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) die van dinsdag 24 tot en met vrijdag 27 september in New York werd gehouden. 

De Koning leidt de delegatie van het Koninkrijk der Nederlanden en hield dinsdag een toespraak tijdens het algemeen debat (general debate) van de AVVN. In 2015 sprak de Koning de VN ook toe tijdens de 70e Algemene Vergadering. Verder stond deze week ook in het teken van Koningin Máxima, die nu tien jaar pleitbezorger is. De Koning ging in zijn toespraak op dinsdag onder meer in op het belang van multilaterale samenwerking tussen de VN-lidstaten ten behoeve van vrede, recht en ontwikkeling. Ook ging hij in op het belang van gezamenlijke actie in het licht van klimaatverandering.
Koningin Máxima was ook bij de AVVN in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Het is dit jaar 10 jaar geleden dat zij werd benoemd als UNSGSA. In deze functie zet zij zich wereldwijd in om de toegang tot financiële diensten te verbeteren. Hiermee hebben mensen meer kans op economische en sociale ontwikkeling. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar werd er woensdag bij de VN een evenement georganiseerd, Financial Inclusion for Development: Building on 10 Years of Progress. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, was één van de sprekers. Verder bezocht Koningin Máxima deze week het Bloomberg Global Business Forum en hield Koning Willem-Alexander nog een toespraak op het SDG Summit.

1 opmerking:

  1. Een drukke en volle week voor het Koningspaar, maar ook wil ik de koningin feliciteren met haar 10 jarig jubileum van pleitbezorger. Beide doen ze erg goed werk en jij Vivian, wederom een mooie en keurig verslagje.

    BeantwoordenVerwijderen