6 september 1948: Inhuldiging Koningin Juliana | De Oranjes

woensdag 6 september 2023

6 september 1948: Inhuldiging Koningin Juliana

Op 6 september 1948, vandaag 75 jaar geleden, werd Koningin Juliana ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.
Foto: RVD




Om 11.00 uur wandelden Juliana en Bernhard vanuit het paleis naar de Nieuwe Kerk over de rode loper die overdekt was met een pergola van visnetten, net als bij de inhuldiging van Koningin Wilhelmina, zij werd die dag precies 50 jaar geleden ingehuldigd.
Foto: Willem van de Poll

Aan haar schouders hing uiteraard de traditionele Koningsmantel, hoewel er niet veel geschiedenis meer in zat. Zo’n vijftig jaar was de mantel opgeborgen in een ijzeren kist. Toen het in 1948 naar Juliana’s kleermaker – couturier Erwin Dolder – gebracht werd, zag hij dat de mantel zó slecht bewaard was, dat het niet meer gedragen kon worden. De stof en het bont waren verkleurd en kaal. In plaats van met de Koningin te overleggen besloot de couturier in Zwitserland nieuw rood fluweel en bont te bestellen, waar een volledig nieuwe mantel van werd gemaakt. De 83 leeuwen werden van de oude mantel op de nieuwe geborduurd. En omdat de mantel nu eenmaal toch vermaakt werd, werd er ook meteen een constructie bedacht waardoor de mantel tijdens de eedaflegging op Juliana’s schouders zou blijven zitten bij het optillen van haar arm. Naar verluid kreeg Juliana vlak voor de inhuldiging te horen dat ze een nieuwe mantel zou dragen. Ze besloot het toen zelf ook maar geheim te houden. Pas in 1999 werd alsnog bekend dat de mantel volledig vernieuwd was.
Kleurenfoto door fotograaf Marius Meijboom/RVD
Voor het eerst in de geschiedenis waren nu ook leden uit buitenlandse vorstenhuizen uitgenodigd om de inhuldiging bij te wonen. Prins Bernhard nam naast zijn echtgenote plaats op het troonpodium en de twee oudste prinsesjes Beatrix en Irene zaten – in hun jurkjes van satijn en kant – op de voorste rij tussen beide oma’s: Prinses Wilhelmina en Prinses Armgard. ‘Eenvoudig’ waren de stoelen die Juliana voor haar en haar man uitgekozen had voor deze ceremonie. De stoelen waren afkomstig uit de Tweede Kamer, maar hadden wel een Koninklijke achtergrond omdat ze oorspronkelijk voor Emma en Wilhelmina gemaakt waren.

De plechtigheid verliep verder geheel volgens traditie met op de credenstafel weer de uitgestalde regalia: Kroon, scepter en rijksappel. In haar toespraak richtte Juliana ook het woord aan haar moeder. (Lees in dit artikel de complete toespraak van de Koningin). De oudste wapenkoning riep daarop: “Hare Majesteit Koningin Juliana is ingehuldigd." Een driewerf ‘hoera’ werd vervolgens luidkeels door iedereen in de kerk geroepen. Zo tegen 12.00 uur liep de plechtigheid ten einde en verliet de Koninklijke stoet de kerk onder het gezang ‘De heer is mijn herder’. Het Koninklijk gezin verscheen vervolgens op het balkon van het paleis om de mensen te groeten.

In het paleis werden ook nog officiële foto’s gemaakt, waaronder ook enkele met de regalia. Opmerkelijk genoeg poseerde Juliana hier met de oude regalia van Koning Willem I. (zie foto bovenaan artikel) De nieuwe regalia – die sinds de inhuldiging van Koning Willem II gebruikt wordt – lag nog in de kerk..

Na een uitgebreide lunch maakte het gezin een rijtoer door Amsterdam, met de Gouden Koets.

’s Avonds werd er met zo’n 300 gasten gedineerd in de Burgerzaal van het paleis.

Tot slot woonde het Koninklijk paar met hun gasten in het Olympisch Stadion het ‘Kroningsspel’ bij. Hoogtepunt was het moment waarop een enorme kroon door vertegenwoordigers van het Rode Kruis het stadion werd binnengedragen.

Video waarin ook beelden te zien zijn van de rijtoer: 

3 opmerkingen:

  1. Een hele mooie reportage, waar je mijn dag goed van wordt. Ik houd van de oude geschiedenis, die mij enorm boeit. Het hedendaagse nieuws volg ik ook op de voet en de reportages van vivian zijn dan ook altijd erg duidelijk en mooi. Maar dit, het oude, ga zo door.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat mooi! Ik ben opzoek naar informatie over mijn opa die op het paleis was mbt het optreden van juliana. Mijn opa "kende" prins Bernhard ook. Mijn opa was toen 21 en zat sinds zijn 17e in dienst.

    BeantwoordenVerwijderen