Koningin Máxima en Prinses Beatrix ontvangen handwerkers gordijnen Chinese Zaal op Paleis Huis ten Bosch | De Oranjes

woensdag 20 september 2023

Koningin Máxima en Prinses Beatrix ontvangen handwerkers gordijnen Chinese Zaal op Paleis Huis ten Bosch

Koningin Máxima en Prinses Beatrix ontvingen vanochtend de handwerkers die hebben meegeborduurd aan de nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. 
Foto: RVD


In januari 2022 is gestart met het maken van de gordijnen. In het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum, zijn de gordijnen machinaal geborduurd. Daarnaast hebben handwerkers uit heel het land en Koningin Máxima een gedeelte van het borduurwerk vervaardigd. In het borduurproject stonden ambacht, machinaal borduren en de verbindende waarde van samenwerken en het delen van verhalen centraal. De nieuwe gordijnen zijn een eigentijdse remake van de 18de-eeuwse zijden gordijnen uit de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch. In het ontwerp staat Nederland als land van vele culturen centraal, waar bruggen worden gebouwd en bevolkingsgroepen aan elkaar worden verbonden. De Chinese Zaal is één van de ruimtes die gebruikt worden voor ontvangsten en officiële gelegenheden. In 2020 werd de Kersttoespraak in deze zaal opgenomen.

Foto's: RVD

Er is ook nog een leuke uitgebreide video waarin de gesprekjes van Máxima en Beatrix met de handwerkers te zien is. Zo vertelt Prinses Beatrix op een gegeven moment "geen naald vast te kunnen houden" en vroeger altijd uit de naailes te zijn weggestuurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten