25 september 1968: Geboorte Prins Friso | De Oranjes

maandag 25 september 2023

25 september 1968: Geboorte Prins Friso

Op 25 september 1968 werd Prins Friso geboren, vandaag 55 jaar geleden. Helaas werd de prins niet ouder dan 44.
Foto: RVDHet was de avond van Prinsjesdag, 24 september, toen Prinses Beatrix werd opgenomen in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Prof. Plate, hoofd van het medisch team, vertrok rond 22.30 uur weer en liet weten dat de geboorte van Beatrix' tweede kind niet op korte termijn werd verwacht. Tegen een wachtende fotograaf zei hij: "Als ik u was, zou ik vannacht rustig gaan slapen." Mede daarom was het, ondanks dat de prinses opgenomen was, wellicht zo rustig bij het ziekenhuis. Ook Prins Claus ging weer naar huis om te overnachten. De volgende ochtend was hij, en ook Koningin Juliana, er al vroeg. Pas in de loop van de ochtend werd het drukker qua cameraploegen en toeschouwers. Om twaalf minuten over negen werd het prinsje geboren. Rond kwart voor tien verspreidde de RVD de volgende mededeling:

"Heden op 25 september 1968 heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix in het Academisch Ziekenhuis te Utrecht het leven geschonken aan een flinke, welgeschapen zoon. De bevalling, die langs operatieve weg heeft plaatsgevonden, is geheel naar wens verlopen. De toestand van moeder en kind is goed. Het gewicht van het jongetje is 3870 gram, zijn lengte 53 cm."


Foto's: RVD

Rond 11.00 uur kwam Koningin Juliana uit het ziekenhuis. Het was inmiddels erg druk. Mensen verdrongen zich om de auto waarin de Koningin zat. De chauffeur zag bijna geen mogelijkheid om door de menigte heen te komen. Juliana opende het raampje en riep: "Pas toch op uw voeten!". Het hielp echter weinig. Naar verluidt klom een enkeling zelfs op de motorkap.

Foto's: Nationaal Archief

Ook Prins Claus werd (te) enthousiast onthaald op het parkeerterrein van het ziekenhuis. Omdat zijn auto nog geen halve meter vooruit kon komen, besloot hij van de gelegenheid gebruik te maken nog wat woorden te spreken. "Het is geweldig! Mijn zoon heeft blauwe ogen en weegt iets minder dan vier kilo. En Prinses Beatrix maakt het uitstekend."

Foto's: Jac de Nijs/Nationaal Archief

De volgende dag, 26 september, kregen alle Nederlandse scholieren een vrije dag. Op 28 september toonde Prins Claus zijn zoon in het ziekenhuis en maakte hij op het gemeentehuis bekend dat de prins 'Johan Friso Bernhard Christiaan David' heet.

2 opmerkingen:

  1. 50 jaar geleden al weer, en helaas ja werd de prins niet ouder dan 44 jaar. Maar ja, zo is het leven. Deze dag geeft veel herinneringen bij prinses Beatrix en bij zijn broers en bij zijn vrouw dat zij met el kaar d ekracht hebben om verder te gaan en de mooie herinneringen te bbehouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een superlief baby'tje was het prinsje. Mooie foto's. Je ziet duidelijk 'Oranje-genen'. Je hebt een goed verslag geschreven alsof het pas nog gebeurd is. Mooi gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen