Staatsbezoek aan Letland - I | De Oranjes

maandag 11 juni 2018

Staatsbezoek aan Letland - I

Het staatsbezoek aan Letland begon vandaag met een welkomstceremonie op het presidentieel paleis in Riga. Na een gesprek met president Raimonds Vējonis legde Koning Willem-Alexander een bloemstuk bij het Vrijheidsmonument. Daarnaast had hij ontmoetingen met minister-president Māris Kučinskis en de voorzitter van het parlement, mevrouw Ināra Mūrniece.
Ter gelegenheid van het herdenkingsjaar bood Koning Willem-Alexander president Vējonis in de Nationale Bibliotheek het boek ‘Rijks, Masters of the Golden Age’ aan. Het door ontwerper Marcel Wanders vormgegeven boek toont diverse meesterwerken uit de Gouden Eeuw uit de collectie van het Rijksmuseum. De boekoverhandiging is in 2018 een vast programma onderdeel bij officiële bezoeken aan Letland. Alle ontvangen boeken worden aan het einde van het jaar tentoongesteld en vervolgens uitgeleend door de bibliotheek.
Na de boekdonatie bezocht de Koning en president Vējonis de tijdelijke expositie ‘In the Shadow of Rembrandt’, met etsen van Nederlandse tijdgenoten van Rembrandt uit de eigen collectie van de bibliotheek. Aan het einde van de middag was de Koning aanwezig bij de sluiting van het seminar ‘Get Connected!’ op het hoofdkantoor van de Haven van Riga. Nederlandse en Letse overheden, kennisinstellingen en bedrijven, waaronder de Haven van Rotterdam en netwerkorganisatie Connekt, deelden hun kennis over innovaties op het gebied van transport en logistiek en presenteren nieuwe duurzame concepten. De dag werd afgesloten met een staatsdiner op het presidentieel paleis. Tijdens dit feestelijke diner moeten de gedachten van de Koning ongetwijfeld ergens anders zijn geweest..
In zijn toespraak benoemde hij nog wel het bezoek dat hij met Máxima zestien jaar geleden aan Letland bracht: "Dank U voor de gastvrije ontvangst hier in Riga, en voor Uw warme, hartelijke woorden. Deze maand is het zestien jaar geleden dat mijn vrouw en ik op bezoek waren in Letland. Sindsdien heeft dit land een speciale plek in ons hart. Helaas kan mijn vrouw niet bij ons zijn, maar ik breng U graag haar goede wensen over."

1 opmerking: