Koninklijk paar brengt streekbezoek aan West-Friesland (Noord-Holland) | De Oranjes

donderdag 28 juni 2018

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan West-Friesland (Noord-Holland)

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten vandaag een streekbezoek aan West-Friesland in de provincie Noord-Holland.  Het is tevens het begin van een nieuwe reeks want het Koninklijk paar heeft in drie jaar tijd - tussen mei 2014 en oktober vorig jaar - in alle twaalf provincies een regio bezocht.


Het bezoek startte vanochtend in Hoorn. Voor slecht weer hoefde tijdens dit streekbezoek niet gevreesd te worden. Dat was wel eens anders.. Koningin Máxima droeg dan ook een zomerse jurk met bijpassende hoed die al 2003 dateert. Sinds de Gouden Eeuw is Hoorn van economisch belang voor de regio en nu de centrumgemeente van West-Friesland. Het Oostereiland is in de Gouden Eeuw aangelegd met een scheepswerf en pakhuizen. Ondernemers en gemeente hebben het omgevormd tot onder andere woningen, kantoren, musea, een hotel in een voormalige gevangenis en waterrecreatie. Voor een VOC-replica stelde Koningin Máxima voor om te poseren voor de fotografen. Het leverde inderdaad mooie plaatjes op.
In de foyer van de Cinema kregen de Koning en Koningin vervolgens een toelichting op ontwikkelingen en uitdagingen in de regio. Aansluitend sprak het Koninklijk paar over de vernieuwing van het Oostereiland en maakten een korte vaart per duurzame watertaxi door de haven. De watertaxi zag er erg 'gezond' uit met groene bekleding en kiwi-kussentjes.
In Drechterland werd het bezoek voortgezet bij de bouwplaats van de nieuwe Westfrisiaweg. De weg ontsluit de regio en loopt van Alkmaar tot Enkhuizen. Op deze locatie zijn 2 onderdoorgangen aangelegd om het open landschap te behouden. Het Koninklijk paar sprak met betrokkenen over het bestuurlijke proces en met omwonenden over de gevolgen van de aanleg van de weg voor onder andere de leefbaarheid en het aanzien van het landschap en de dorpslinten. Een aantal woningen heeft zelfs moeten wijken voor de aanleg van dit deel van de weg.
De West-Friese gemeenten werken samen aan het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. De Koning en Koningin voerden een gesprek in de kantine van voetbalvereniging De Zouaven in Grootebroek met onder anderen ouders, jongeren van team BAD (Team Bewust Alcohol en Drugs), een preventieprofessional en vrijwilligers achter de bar. Onder het project ‘in control of alcohol en drugs’ valt ook het vergroten van de weerbaarheid van jongeren. ’Wat doe je als 17-jarige als je niet eens meer een disco in mag?’, wilde een kind weten. Koning Willem-Alexander had een suggestie: het jongerencentrum? Dat is alcoholvrij...’’

Aansluitend bezocht het Koninklijk paar het groenteveredelingsbedrijf Enza Zadenin Enkhuizen. Het familiebedrijf is een zogenoemde wereldspeler op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe groenterassen, met vestigingen in 25 landen en 2000 medewerkers. In het interne opleidingsinstituut, de Enza Academy, krijgen jonge talenten en (senior)managers op maat gemaakte trainingsprogramma’s voor verdere ontwikkeling en samenwerking. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezochten het nieuwe lab en spraken over opleidingsmogelijkheden, tekort aan personeel en de kansen die Enza Zaden biedt met de Academy. Ook kregen ze uitleg over het ontwikkelen van groenterassen voor 'plant factories', teelt in afgesloten cellen waarin alle klimaatfactoren onder controle te houden zijn.

De Koning en Koningin sloten het streekbezoek af bij het Internationale Sailing Center Medemblik (ISC Medemblik). Het zeilcentrum is de thuishaven van het internationale topzeilen, als de tweede officiële trainingslocatie ter wereld. Bij het ISC traint talentvolle jeugd op weg naar een olympische carrière. Willem-Alexander en Máxima keken naar een zeildemonstratie en spraken met zeilers.
Voordat het Koninklijk paar weer in de bus stapte, werden de Oranjefans niet teleurgesteld. En ook andersom niet. Voorlopig hebben ze op Villa Eikenhorst weer genoeg fruit en bloemen.. Verder lieten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima nog weten weer een geslaagd streekbezoek te hebben afgelegd. "We hebben hier mooie, open gesprekken gevoerd. Over de positieve en minder positieve kanten van de regio. Wij zijn in ieder geval heel trots op West-Friesland.”

Video met samenvatting van het bezoek:

1 opmerking:

  1. Een mooi en zonnig streekbezoek en weer samen op pad. De verliefdheid van het Koningspaar straalt er van af. Heel mooi is dat. Behalve haar jurk, die vond ik niet zo moi, maar ja smaken verschillen.

    BeantwoordenVerwijderen