Koning Willem-Alexander bij viering 60 jaar Benelux | De Oranjes

dinsdag 5 juni 2018

Koning Willem-Alexander bij viering 60 jaar Benelux

Een weerzien met Groothertog Henri liet dit keer niet lang op zich wachten. Nog geen twee weken na het staatsbezoek zag Koning Willem-Alexander zijn Luxemburgse collega vandaag weer tijdens de zestigste verjaardag van de Benelux. Dat werd gevierd in Brussel, uiteraard in aanwezigheid van de Belgische Koning Filip.


Het thema van de dag was ”Een jonge en groene Benelux”. Na een lunch in het Koninklijk Paleis ging het gezelschap naar het Huis van de Benelux, een stukje verderop. Daar werd de nieuwe naam van het gebouw onthuld en werden geschenken uitgewisseld.
Vervolgens poseerden de staatshoofden op de Kunstberg voor een foto met de stad als achtergrond.
Daarna praatten ze in kunstencentrum Bozar met jongeren uit de drie landen.
Een plechtige viering met toespraken, de presentatie van een duurzame school en een heuse Beneluxsong sloten de bijeenkomst af. Een gepland topoverleg in de ochtend van de drie premiers is uitgesteld omdat de Belgische minister-president Michel naar de begrafenis ging van de twee agentes die vorige week dinsdag in Luik bij een vermoedelijk terroristische aanslag om het leven kwamen. In 1958 tekenden België, Nederland en Luxemburg het Verdrag tot de oprichting van de Benelux Economische Unie, die een verbreding en een verdieping van de economische samenwerking inhield. In 2008 werd het samenwerkingsverband herbevestigd onder de naam Benelux Unie en werd de focus op drie thema’s gelegd: Interne markt en Economische Unie, Duurzaamheid en Justitie en Binnenlandse Zaken.

1 opmerking:

  1. Wel leuk zo 3 staatshoofden bij elkaar. Het heeft mooie plaatjes opgeleverd.

    BeantwoordenVerwijderen