'Juliana's jaren' - 1926 | De Oranjes

zondag 24 juli 2011

'Juliana's jaren' - 1926
1926


Juul 220 In 1926 wordt Juliana 17 jaar en kost het haar ouders steeds meer moeite de vrijheid van de prinses te beperken, bovendien staat 1926 in het teken van het Zilveren huwelijksfeest van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Als het schoolkamp bij het Aardhuis in Hoog-Soeren er aan zit te komen, protesteren ze dan ook niet en laten hun dochter gaan. Tijdens dat kamp komt ook naar voren dat Juliana absoluut niet op haar mondje is gevallen en zich niets aantrekt wat een ander van haar vind. Een van haar klasgenoten zegt op een ochtend: “Zeg Jula, wat heb jij dikke benen” waarop Juliana antwoord: “Ja dat weet ik, maar vergeet niet dat straks op die benen het hele huis van Oranje zal moeten rusten! “ Het kamp – wat ruim een week duurde – bestond voornamelijk uit wandeltochten, sport en discussienachten en bezorgde Juliana weer wat nieuwe vriendinnen.


Als het zilveren huwelijksfeest van Wilhelmina en Hendrik gevierd wordt, moeten er ook weer nieuwe officiële foto’s gemaakt worden. Speciaal voor de foto’s gaat Juliana naar de kapper en laat haar lange haar afknippen tot een kort – in de tijd modieus kapsel – met lichte krul. Ze toont meteen een stuk volwassener en heeft haar haren sindsdien nooit meer lang laten groeien. De zilveren bruiloft wordt vooral een echt familiefeest. Samen met een groot aantal gasten verblijft de Koninklijke familie op Paleis het Loo. Ook in kleinere kring vindt het een na het andere feest plaats, wat grotendeels georganiseerd is door Juliana. Juliana wordt dus steeds zelfstandiger en meer volwassen, en dat is maar goed ook want na de zomervakantie van 1926 begint haar echte avontuur en grote wens; studeren in Leiden..


12 opmerkingen:

 1. hele leuke log !. er stonden dingen in die ik nog niet wist

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige, mooie log is dit toch van Juliana. Ik kijk nu al weer uit naar de volgende die van 1927. Geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vivian, een supergroot compliment voor je kopfoto, wat een creativiteit! En lekker zomers, in tegenstelling tot het weer nu :) Dat Juliana op deze foto's pas 17 was.. ze ziet er toch echt ouder uit. Ik vind die uitspraak over de dikke benen echt super :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. leuke log! Mooie zomerse kopfoto heb je

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke log. En grappig dat ze dat zij van die benen. Juliana ziet er inderdaad een stuk ouder oud, zal waarschijnlijk door dat korte haar komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie log heb je gemaakt. Toch vind ik onze royalkinderen nu leuker dan Juliana qua uiterlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wie weet besluit Amalia op haar 17e ook ineens wel zo'n kapsel te nemen :D

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat en interesante log over Juliana, en wat heb je een veel mooie foto's gevonden zeg!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is weer heerlijk zomers en Leve de jonge Prinses

  BeantwoordenVerwijderen
 10. weer een mooi logje.
  ps. Mooi/leuke nieuwe kopfoto!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie log en prachtige kopfoto!!

  BeantwoordenVerwijderen