De doop van prinses Marijke (Christina) | De Oranjes

zondag 1 februari 2009

De doop van prinses Marijke (Christina)

Deel 4 thema: Dopen van de 4 Oranjezussen


Maria Christina, (roepnaam Marijke) wordt geboren op paleis Soestdijk op 18 februari 1947 als 4e dochter van prinses Juliana en Prins Bernhard. Bij de geboorteaangifte op 19 februari licht prins Bernhard de gekozen namen toe: Maria Christina. Klankvolle en zinvolle namen, volgens de prins, dat als roepnaam Marijke krijgt een puur Hollandse naam. (vanaf 1963 Christina)


De doop van Marijke wordt een extra feest, omdat Irene en Margriet niet in Nederland konden worden gedoopt. De doopjurk die de vierde dochter van prinses Juliana en prins Bernhard draagt, voert terug naar oudere tradities binnen de Koninklijke familie. In 1880 droeg prinses Wilhelmina de jurk van Brussels kant tijdens haar doop. De jurk is ook gedragen bij de doop van prinses Juliana en haar oudere zusje prinses Beatrix. De prinsessen Irene en Margriet zijn in het buitenland gedoopt, resp. in Londen en Canada en daar was de traditionele doopjurk niet bij aanwezig i.v.m. de oorlog in Nederland. De doopdienst wordt geleid door dominee Berkel en de doopgetuigen van prinses Marijke zijn: Groothertogin Charlotte van Luxemburg (Zij was samen met haar man prins Felix aanwezig.) en Winston Churchill, premier van Engeland.(Info: Anja, foto's: RVD)

5 opmerkingen:

 1. Bovenaan bedoel je "groothertog-in"
  Leuk gedaan en erg interresant hoe dat allemaal ging in die tijd.
  Er veranderd zoveel over de jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de correctie, ik zal het aanpassen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie log! Ik heb reclame gemaakt voor je.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dr staat: bij juliana en haar zusje beatrix, of de naam juliana moet veranderd worden, of het woord zusje in 'dochter'

  BeantwoordenVerwijderen