Verslag dag 2 bezoek Chili en Antarctica - door Willem-Alexander | De Oranjes

zaterdag 7 februari 2009

Verslag dag 2 bezoek Chili en Antarctica - door Willem-Alexander

6 februari 2009


"Precies om 06.00 uur landt de Dash 7 op de zeer korte landingsbaan van Rothera station.


Dat het ongepland vroegere vertrek en de vlucht niet het verwachte aantal uren slaap had opgeleverd was vergeten op het moment dat wij de eerste Antarctische lucht opsnoven en een zeer warm welkom kregen van de basis commandant John Withers en enkelen uit zijn staf. De aankomst van een vliegtuig van één van de uitvalbases van het Britse Antarctische onderzoeksintituut BAS betekent ook post en langverwachte hoognodige onderdelen, dus iedereen die hier aankomt krijgt automatisch blije gezichten te zien! Iets wat ik heel goed herken uit mijn diensttijd in de Marine en zo voelt het leven hier op Rothera ook een beetje. Door goed samen te werken en iedereen te respecteren voor wat hij of zij doet en waarvoor men hier naar toe gereisd is, ontstaat een sfeer die zeer vergelijkbaar is met wat ik vroeger aan boord van een schip ervoer. Het echte Engelse ontbijt met bacon, sausage en baked beans deed mij echter meer aan mijn schooltijd op Atlantic College denken en liet ons zonder twijfel weten: dit is een Brits onderzoeksstation.


Rothera station, sinds begin jaren 90 in gebruik door BAS, ligt aan de westkant van het Antarctisch schiereiland, één van de drie hotspots op de wereld (de andere zijn noord Siberië en noord Canada/Alaska), waar de gemiddelde temperatuur over de afgelopen 50 jaar met 3 graden Celsius is gestegen. De plek dus om de gevolgen van die opwarming op de omgeving te bestuderen. Daarvoor heeft BAS hier een groot biologisch laboratorium waar vele onderzoeken worden uitgevoerd, maar daar gaan wij morgen pas op bezoek, dus later meer… Verder dient Rothera als uitvalsbasis voor meerdere semi-permanent en permanent bewoonde Britse onderzoeksstations op Antarctica en ondersteunt men vanuit hier de veldexpedities. Onderzoekers verblijven van enkele dagen tot wel 3 maanden in het veld. Deze zomer zijn er al 50 teams op pad gegaan, waaronder enkele Nederlandse expedities, wat een enorme verantwoordelijkheid betekent voor de logistieke staf op Rothera.


Na de noodzakelijke veiligheidsbriefings en uitleg van noodprocedures (je bent hier echt voor hulp op elkaar aangewezen, even 112 bellen kan wel, maar de telefoon wordt zeker niet opgenomen) hebben we kennis gemaakt met de staf van BAS en een uitgebreide wandeling gemaakt rond het Rothera schiereiland. Dat kan heel snel als er geen wild te zien is, maar wij hebben veel geluk gehad met het bewonderen van drie soorten zeehonden (de Weddell zeehond, de Antarctische pelsrob en de krabbenrob), ongebruikelijk veel Adelie pinguïns en een paar bultruggen paraderend tussen de ronddrijvende ijsbergen. Tijdens deze korte wandeling van twee uur hebben wij temperatuurverschillen meegemaakt die je anders weinig tegenkomt. Zelfs als het warm is kan het letterlijk enkele tellen later weer echt koud zijn. Naast kou is de zon, of liever gezegd de straling van de zon, een onzichtbaar gevaar. Dankzij het gat in de ozonlaag moet je hier altijd je ogen en gezicht goed beschermen, ook al is het geheel bewolkt.


Onze eerste dag was lang maar meer dan de moeite waard. Slaap voel je hier door het bijna permanente daglicht sowieso niet en wij zijn onder de indruk van elke minuut.


Willem-Alexander"


Foto's:Foto's: RVD

5 opmerkingen:

 1. Best bijzonder dit bezoek vind ik!
  Alexander schrijft boeiende verslagen...en maakt Maxima nou oa ook foto's? Of maybe ook wel Alexander natuurlijk... of iemand anders. En dat ze zelfs die foto's groot geven!
  Leuk dat ze ook die foto van de pinguin en zeehond erbij gedaan hebben: echt lief!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk he. Willem-Alexander schrijft leuk en ook met een beetje humor er tussendoor.(112) Heel grappig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat heeft onze Kroonprins weer leuk gedaan! Mooie fotos ook van het paar!

  BeantwoordenVerwijderen