Verslag dag 1 bezoek Chili en Antarctica - door Willem-Alexander | De Oranjes

vrijdag 6 februari 2009

Verslag dag 1 bezoek Chili en Antarctica - door Willem-Alexander

Prins Willem-Alexander's verslag van de 1e dag - 5 februari - is vrijgegeven. Omdat hij dagelijks een verslag schrijft, is het een beetje overbodig dat ik ook nog een soort van 'verslag' schrijf, zoals gisteren. Daarom zullen vanaf nu enkel de verslagen van de prins gepubliceerd worden met de daar bijbehorende foto's. Veel leesplezier!


5 februari 2009


Weblog van de eerste dag van het bezoek aan zuid Chili en Antarctica.


"Welkom op dit weblog! Dit is het eerste verslag vanaf het meest zuidelijke puntje van het Amerikaanse continent, vlak voordat wij de oversteek hopen te maken richting het Antarctisch schiereiland, het werkelijke doel van onze reis.


De dag begon in het beroemde Torres del Paine Nationale Park in zuid Chili. Al hoewel het niet mijn bedoeling is een toeristisch reisverslag te schrijven maar mij te concentreren op nut en noodzaak van arctisch en glaciaal onderzoek, waar mogelijk gerelateerd aan de consequenties voor Nederland, kan ik het toch niet nalaten dit park aan te raden!


Na een vlucht van een klein half uur - met veel dank aan de Chileense luchtmacht! - landden wij vlak naast de hooggelegen Tyndall gletsjer, één van de uitlopers van het Zuid-Patagonisch ijspak. Na Antarctica en Groenland is dit de derde grootste ijsmassa ter wereld. Zoals 80% van alle gletsjers trekt ook de Tyndall gletsjer zich in hoog tempo terug en in het rotsbed waar tot voor kort de gletsjer op rustte zijn unieke skeletten van ichtyosaurussen gevonden. Op zichzelf worden de fossiele resten van dit onderwaterreptiel over de hele wereld gevonden, maar die zijn zo rond de 180 miljoen jaar oud; deze zijn "slechts" ongeveer 120 miljoen jaar oud, lang nadat de ichtyosaurus verondersteld werd te zijn uitgestorven. De stelling die Professor Wolfgang Stinnesbeck (Universiteit Heidelberg) en zijn zeer enthousiaste team met deze expeditie proberen te bewijzen is dat door klimaatverandering de ichthyosaurus in tropische en gematigde regionen weliswaar uitgestorven is maar nog vele tientallen miljoenen jaren overleefd heeft in het koudste deel van de wereld, alvorens definitief als soort te verdwijnen.


Vanmiddag waren wij te gast bij INACH, het Chileens Antarctisch Instituut. Hier hebben wij de geschiedenis van het Antarctisch Verdrag - waar Nederland volwaardig partij bij is, als enige zonder eigen permanente vestiging op Antarctica - besproken. Ook hebben we kennis kunnen nemen van een breed scala van activiteiten waar INACH bij betrokken is, variërend van arctisch onderwijs op kleuterscholen tot het bewaken van milieueffecten van menselijke activiteiten op Antarctica.


Nu volgt - veel sneller dan oorspronkelijk verwacht - deel twee van onze reis en nemen wij afscheid van onze Chileense gastvrouwen en - heren, om onze reis te vervolgen in handen van BAS, the British Antarctic Survey, die onze vlucht naar Rothera Station en ons programma daar zullen verzorgen. Aangezien het weer de allesbepalende factor is voor reizen van en naar Antarctica, hebben wij zojuist gehoord dat ons vertrek nu om 01.30 uur gepland staat in plaats van het oorspronkelijke zeer geciviliseerde tijdstip van 10.00 uur. Het geeft ons wel ruim 8 uur extra, dus uiteindelijk zeer de moeite waard. Tot morgen vanaf Rothera!!


Willem-Alexander "


 


Foto's: In het Torres del Paine National Park:


National park


Foto_2_antarctica


Tyndal_en_patcam_196chili_2009z4dow


Tyndal_en_patcam_197chili_2009z3dow


Tyndal_en_patcam_199chili_2009z5dow


Tyndal_en_patcam_216chili_2009z7dow   


Foto's: RVD

12 opmerkingen:

 1. Mooie foto's. En wat leuk dat Willem-Alexander zelf zijn verslag schrijft elke dag. Ben benieuwd naar morgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Celebrity Movies Free contains a huge archive of celebrity movies from the last 20 years of movie making.
  http://celebsnet.weebly.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg leuk! Wat een sponate foto's, en leuke vrijetijds kleding!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vind het een erg leuk verslag! Van mij mag hij het bij elk bezoek doen, hihi. :P De foto's zijn ook leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hele leuke foto's! En Willem-Alexander schrijft zo leuk :P Ik ben erg benieuwd naar de komende dagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Erg leuk deze weblog kan interessant worden.Ben benieuwd naar de volgende.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hele leuke foto's, Prinses Máxima zag er leuk uit in een spijkerbroek!
  ps. Doe je mee met m'n wedstrijd?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ...aan hun gezichten te zien was het een interessant bezoek! 'k Denk dat ze het graag nog een keer overdoen.

  BeantwoordenVerwijderen