Oranje nieuws - 4 februari 2009 | De Oranjes

woensdag 4 februari 2009

Oranje nieuws - 4 februari 2009

Marilène jarig!


Prinses Marilène viert vandaag haar 39e verjaardag! De prinses – werkzaam in het Rijksmuseum in Amsterdam , getrouwd met prins Maurits en inmiddels moeder van 3 kinderen – verschijnt niet veel in het openbaar maar is ongekend populair.Vorig jaar was zij al weer 10 jaar getrouwd met Maurits. Samen met het gezin van Bernhard en Annette opende ze vorig jaar november de tentoonstelling ‘Speelgoed op het Loo’ Ook de 2 jongste kinderen van Maurits en Marilène zijn gedoopt in de kapel van paleis het Loo. Dit zet de liefde van de van Vollenhovens voor het Loo voort. Ook al woont het moderne gezin in Amsterdam, er is niets heerlijkers dan geregeld bij Pieter en Margriet in Apeldoorn langs te gaan en met de kinderen te wandelen in de mooie Koninklijke omgeving.


Lieve Marilène, gefeliciteerd!


(Foto: Marilène op Koninginnedag, gefotografeerd door © Heleen Beens)


‘Onbekende prinses’ wordt besproken..
..woonplaats geld van Christina even nieuws van de dag


Dit weekend werd bekend dat prinses Christina haar vermogen heeft weggezet in ‘belastingparadijs’ Guernsey. Is dat erg? Nou…er komen natuurlijk scheve gezichten van. Want in dit ‘paradijs’ hoeft de prinses geen vermogensbelasting te betalen. De prinses heeft onder meer door haar visuele handicap behoefte aan zorgvuldig vermogensbeheer, aldus de RVD.


Prinseschristina Uit wat meningen komt overeen dat ze vooral het goede voorbeeld moet geven.
,,Het gaat erom dat je uiteindelijk niet probeert om alle gaatjes te vinden om zo min mogelijk belasting te betalen". PvdA-Kamerlid Diederik Samson, geciteerd door het ANP.
,,Prinses Christina is geen lid van het Koninklijk Huis en aan leden van de koninklijke familie moeten we geen extra eisen stellen. Wij moeten haar beoordelen als iedere andere Nederlander." VVD-Kamerlid Willibrord van Beek, geciteerd door het Algemeen Dagblad.
De prinses heeft een voorbeeldfunctie, aldus PvdA-Kamerlid Paul Tang, geciteerd in De Volkskrant.
,,Het betalen van belasting is niet voorbehouden aan de dommen of de armen van de samenleving." ,,De trust is een Angelsaksische constructie die al lang gebruikt wordt voor vermogensoverdrachten. In Groot-Brittannië is het heel normaal om zo vermogens te beheren, het is daar volkomen geaccepteerd." PvdA-Eerste Kamerlid Peter Essers, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Utrecht, in het AD.
,,Het is wettelijk, maar wel onwenselijk." VVD-Kamerlid Weekers over de fiscale route van prinses Christina in De Volkskrant.
,,Prinses Christina is geen lid van het Koninklijk Huis. Zij hoeft geen verantwoording af te dragen aan haar zus en de regering en krijgt geen regeringstoelage." Theo Slagboom, secretaris van de Bond van Oranjevereningingen, geciteerd in het AD.
De constructie getuigt ‘niet van een hoogstaande belastingmoraal’ en verdient ‘geen schoonheidsprijs’ en een ‘lid van het de koninklijke familie zou het goede voorbeeld moeten geven’. PvdA-Kamerlid Anja Timmers geciteerd door Algemeen Dagblad.


Prinses Christina zelf reageerde ook en zei dat ze op persoonlijke reden haar geld heeft ondergebracht op het eiland Guernsey.


Staatssecretaris Jan Kees de jager van Financiën werd opgeroepen door de PVDA om in de Tweede kamer erover te spreken. Door zijn geheimhoudingsplicht kon hij niet ingaan op details , maar hij zei dat de Nederlandse belastingdienst er geen problemen mee heeft. Omdat de prinses niet eens in Nederland woont en hier niet belastingsverplicht is voor inkomen of vermogen , is er geen Nederlands belang geschonden en eigenlijk gewoon niks aan de hand..


Christina kan weer rustig verder leven.. dat gezeur over geld ook altijd!


(Met dank aan NOS en royalblog)


Máxima en Willem-Alexander in Chili


Vandaag arriveren prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Punta Arenas, in Zuid-Amerika. Ze bezoeken daar – zoals eerder vermeld in log: http://royalfanvivian.web-log.nl/royalfanvivian/2009/01/reislustige-pri.html - het Torres del Paine National Park in Chili.


Op zaterdagochtend vertrekken ze dan naar het ijskoude Antarctica.


(©  ROYALFANVIVIAN)

8 opmerkingen:

 1. Prinses Marilene, gefeliciteerd en een fijne dag met je gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ...wat een prachtig leuke foto van de jarige Marilène!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ...foto met koninklijke allure! Alweer 39 kaarsjes voor onze jarige prinses!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg leuk verhaal weer!
  Eén foutje ontdekte ik: Anna is niet gedoopt op het Loo, maar in Amsterdam.
  Zie bijv. http://www.petersmulders.nl/500px/September%202001/Hans%20v%20d%20Broek%20230901.jpg

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de correctie! ik zal het even veranderen in '2 kinderen' of iets dergelijks.

  BeantwoordenVerwijderen