'Dat verscholen Kasteeltje, bleek op 1 mei 1965 helemaal niet zo verscholen te zijn...' | De Oranjes

dinsdag 29 januari 2008

'Dat verscholen Kasteeltje, bleek op 1 mei 1965 helemaal niet zo verscholen te zijn...'

Beatrixspecial
31 januari viert onze Koningin haar 70e verjaardag. Een leeftijd om terug en vooruit te kijken. Als wij nou de terugblik doen? Hoeft zij zelf alleen nog maar vooruit te kijken.

De 31e januari van 1938 was dé dag. Dé dag van de geboorte van Beatrix Wilhelmina Armgard. Vernoemd naar beide grootmoeders. De naam Beatrix betekent: Zij die gelukkig maakt. Klein, lief baby’tje (met prachtige ogen!) die in de eerste jaren van haar leven totaal nog niet wist wat zij voor bijzonder meisje was. Beatrix heeft echter haar jonge jaren niet veel in Nederland doorgebracht. Samen met haar pasgeboren zusje Irene, en een vriendinnetje Reneetje beleefden zij gelukkige tijden in Canada –waar ze met hun moeder heen waren gevlucht i.v.m. de 2e wereldoorlog. In de zomer van 1945 keerde het gezin terug naar Nederland. Inmiddels was in 1943 weer een zusje geboren: Margriet.

Foto's:

Baby Beatrix met haar ouders
Met pappa Bernhard
Beatrix met Irene
In Canada
Prins Bernhard haalt prinses Juliana en kinderen af op vliegveld Teuge

Haar basisschoolperiode bracht ze een tijd door op Werkplaats kindergemeenschap van Kees Boeke in Bilthoven. De middelbare school, die lekker dichtbij was in Baarn, sloot ze prachtig af met een gymnasiumdiploma.

Foto's:

Beschuit met muisjes eten t.g.v. de geboorte van Marijke
Prinses Beatrix tijdens een Concours Hippique in Den Haag
Beatrix 12 jaar
Het jaarlijkse defile ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Juliana.


Op haar 18e begon het.., een week na haar verjaardag werd ze geïnstalleerd als lid van de Raad van State. Beatrix ging studeren aan de Rijksuniversiteit van Leiden –rechten, sociologie en geschiedenis. Dat betekende het huis uit… Beatrix had er een geweldige tijd, er zijn foto’s dat ze samen met studiegenoten op vakantie is, van ijsjes smult, én straalt. Ze blijkt geknipt voor haar toekomstige functie want op 7 juli 1961 slaagt zij voor haar doctoraal examen. De jaren daarna nam ze tal van representatieve verplichtingen op zich en ging dus langzaam aan ‘het vak in’ Ook ondernam ze een aantal reizen, de Nederlandse Antillen, Suriname en de Verenigde Staten.

Foto's:

Op haar 18e verjaardag
Vakantie in Italië met studievriendinnen
Beatrix aan boord van haar Lemsteraak ' De Groene Draeck'.
Prinses Beatrix, prins Philip,Duke of Edinburgh, Koningin Elizabeth,koningin Juliana,prins Bernhard,prinses Irene


In 1959 werd kasteel Drakensteyn gekocht, waar zij in 1963 ging wonen. Ze liet zich regelmatig fotograferen, en op welke manieren zij j poseerde voor de fotograaf is in deze tijd ondenkbaar. Het blijven pláátjes om naar te kijken. Dat verscholen Kasteeltje, bleek op 1 mei 1965 helemaal niet zo verscholen te zijn. Tussen de vele hoge bossen in de tuin liep niet 1, maar 2 personen! Hand in hand.. En heb je dan even de pech als een fotograaf dat weet vast te leggen… Het bleek om Claus Von Amsberg te gaan. Dat lag voor het Nederlandse volk nogal gevoelig..een Duitse man die misschien wel de toekomstige echtgenoot van Beatrix werd.

Foto's:

Fiets oppompen
Gras maaien
Beatrix in de tuin van Drakensteyn
Dé foto


Na veel onderzoeken etc. werd dan uiteindelijk op 28 juni 1965 de verloving bekend gemaakt door Koningin Juliana. Er volgde een fotomoment in de tuin van Paleis Soestdijk. Waar Beatrix vrolijk met Claus hand in hand rondliep om gefotografeerd te worden, het weer was prachtig, en wie had ooit gedacht dat we dat verlovingsjurkje nog eens terug zouden zien 40 jaar later bij haar schoondochter, Mabel?

Foto's

Verloofd!
Het verloofde paar Beatrix en Claus op vakantie in de familie-bungalow "de Gelukkige Olifant" in het Italiaanse Porto Ercole.


Het huwelijk vond plaats op 10 maart 1966 te Amsterdam. Het burgerlijk huwelijk vond plaats in het stadhuis van Amsterdam. De kerkelijke inzegening in de Westerkerk. Met dat simpele woordje: ja. Werden deze 2 verliefde mensen aan elkaar verbonden voor de rest van hun leven. Er was nog een of andere gek die een rookbom liet afgaan. Dit als protest tégen het huwelijk. Maar Beatrix en Claus? Ach..die hadden toch alleen maar oog voor elkaar, zo’n rookbom brengt daar echt geen verandering in.

Foto's:

Het kerkelijk huwelijk in de Amsterdamse Westerkerk tussen prinses Beatrix en Claus von Amsberg
Rookbom
Het paar treed de kerk binnen
Toegejuicht door velen verschijnen de bruid en bruidegom op het balkon van het Paleis op de Dam
De ring!


Er werden 3 zoons geboren, redelijk snel achter elkaar. Willem-Alexander in 1967, Johan Friso in 1968 en Constantijn in 1969. Het gezin beleefde fantastische jaren op en rond Drakensteyn. Geregeld werden er foto’s gemaakt of filmbeelden. Hoewel Beatrix en Claus een drukke agenda hadden probeerden zij zo veel mogelijk leuke dingen te doen met hun zoons. Ze gaven hun zoons een vrije opvoeding – ze mochten veel. En dat resulteerde zich soms in een brutaal taalgebruik tegenover de media . Of elastiekjes schieten tijdens Koninginnedag. Claus heeft over de ‘vervelende jongens’ nog wel eens openlijk gesproken tijdens een interview. Hij vond het vooral triest dat er zo over hen gedacht werd.


Foto's:
Beatrix met haar eerste baby, kroonprins Willem Alexander
Vakantie in Porto Ercole.
Kroonprinses Beatrix en prins Claus worden begroet op Honoloeloe Hawai, tijdens een bezoek aan de VS
doop prins Constantijn
Gezinsfoto 1969
Prinses Beatrix krijgt les in het eten met stokjes, tijdens haar bezoek aan China
Prinses Beatrix op wintersportvakantie in januari 1978 in Lech-Oostenrijk
Prinses Beatrix en prins Claus bezoeken het archeologische Petra tijdens een studiereis in Jordanie
Zomervakantie in het Ierse Sneem


Op 31 januari 1980 maakte Koningin Juliana tijdens een televisietoespraak bekend dat zij op 30 april afstand van de troon zou doen. Na jaren van voorbereiding was het dan voor Beatrix eindelijk zo ver..ze werd Koningin! Op 30 april 10.06 was Beatrix formeel Koningin. Juliana tekende namelijk de akte van abdicatie. S’middags werd zij in de Nieuwe kerk op een plechtige manier ingehuldigd als Koningin der Nederlanden. Buiten ging het echter verre van plechtig. Krakers waren de hele dag bezig Amsterdam te verwoesten, onder het motto: ‘geen woning, geen kroning’ Zelfs de vinger op de mond van Juliana hielp niet..

Foto's:

Koningin Juliana en prinses Beatrix in de Mozeszaal van het Paleis op de Dam waar het tekenen van de abdicatie zal plaatsvinden
Prinses Juliana tijdens een toespraak op het balkon van het Paleis op de Dam
Prinses Juliana kust, op het balkon van het Koninklijk Paleis, haar dochter Koningin Beatrix
Tijdens de inhuldiging


Het gezin verhuisde in 1981 naar Paleis Huis ten Bosch. Noordeinde werd werkpaleis. Drakensteyn was verleden tijd.. Prins Claus was in die periode depressief geworden. Hoewel er in de jaren 70 al tekenen van een depressie waren, ging hij daar vanaf 1982 voor in behandeling bij Nederlandse en Zwitserse klinieken. Dat moet niet alleen voor Claus, maar ook voor Beatrix een zware periode geweest zijn.


Foto's:
Beatrix en haar echtgenoot prins Claus en kinderen Willem-Alexander, Constantijn en Friso op het bordes van het gemeentehuis van Veere, tijdens de viering van Koninginnedag
Het bezoek van koning Hoessein van Jordanie aan Nederland
Koningin Beatrix tijdens het voorlezen van de troonrede op 20 september l988 in de Ridderzaal in Den Haag
Koningin Beatrix bij het galadiner ivm het bezoek van de Griekse president Sartzetakis
Nelson Mandela in gesprek met Koningin Beatrix op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. 16 juni 1990
Koningin Beatrix als voorzitter van een vergadering van de Raad van State op 4 november l992 in 's-Gravenhage.
Koninginnedag 1993 in Vlieland
Koninginnedag 2000
Koningin Beatrix en prins Claus met hun hond Dushi

Prins Claus overleed op 6 oktober 2002..het huwelijk van zijn oudste zoon had hij dat jaar nog mee kunnen maken. Beatrix was gebroken van verdriet. Het mooie was echter wel dat haar zonen haar zo goed steunden, wat ook tijdens de uitvaart te zien was.
In 2004 verloor ze haar beide ouders. Gelukkig bestaat haar leven uit zowel verdriet als geluk.

Foto's:

Het betreden van de grafkelder in Delft, bijzetting Prins Claus
Gebroken van verdriet
Tijdens de uitvaartdienst van Prins Bernhard
Een trotse oma, hier op bezoek geweest bij de pasgeboren Amalia
Doop prinses Amalia


Inmiddels zijn haar zonen getrouwd, heeft ze lieve kleindochters, en 1 kleinzoon, werkt ze nog steeds graag, en heeft verder als hobby’s: beeldhouwen, paardrijden, zeilen, boetseren, skiën. Nu is ze 70 jaar! Als hardwerkende koningin, behulpzame moeder , lieve oma, wens ik haar nog vele jaren toe! Een staatshoofd om trots op te zijn!

Foto's:

In een deuk om de 'stoute'kinderen in de Kloosterk bij doop Ariane
Zonnig bezoek aan Bonaire
Prinsjesdag 2007
Met kleindochter Luana
Ontmoeting met minister van Japan
Staatsbezoek aan Argentinië


(Tekst: Vivian Valke)


Woensdagavond op Nederland 1: Veelbesproken, onbesproken, Koningin Beatrix 70 jaar om 20.30 uur!

Tevens is op koninklijkhuis.nl een felicitatieregister geopend:
 
KLIK HIER

13 opmerkingen:

 1. Geweldig mooi gedaan het uitbeelden van 70 jaar Beatrix in beeld.
  Ik wens hierbij nogmaals onze koningin nog hele mooie en fijne jaren toe als onze koningin, maar ook binnen haar gezin als moeder en oma. Proficiat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Supermooi geworden! Goed gedaan Vivian!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super! een hele mooie log!
  beatrix nog een hele fijne dag toegewenst

  BeantwoordenVerwijderen
 4. tjonge jonge, wat is dit mooi gedaan. Je besteed er wel veel aandacht aan zeg, erg leuk!!! Hoe combineer je dat ooit allemaal met je school???

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel gaaf gedaan! Wat een werk weer zeg..!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beatrix al gezien? Kijk op: Koninklijkhuisvaria web-log.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 'prinses Louise'31 januari 2008 om 09:35

  ...prachtige Beatrix-special! Mooie herinnering aan haar 70e verjaardag!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kreeg bij het kijken naar de foto,s vaak geen toegang.Verder prachtige site.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie collage en log!
  Ik heb woensdagavond gekeken, t was erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. heo kon dat nou geburen ? eerst was het leuk maar toen draama

  BeantwoordenVerwijderen