'About Bhutan' | De Oranjes

zaterdag 27 oktober 2007

'About Bhutan'


28 tot en met 30 oktober brengen Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima een officieel bezoek aan Bhutan. Een kleine 'kennismaking' met het land:


Het Koninkrijk Bhutan (Bhoetan) is een
land in Azië dat in de Himalaya ingeklemd ligt tussen China (Tibet) en India. Het zuidelijke gedeelte van Bhutan ligt op het Indische subcontinent
Bhutan


De lokale naam van het land, Druk Yul, betekent het land van de draak. Een andere naam die de inwoners aan hun eigen land geven is Druk Tsendhen wat het land van de donderdraak betekent. Van de donder wordt gezegd dat dat het brullen is van de Chinese draken.


Bhutan2520114 De meerderheid van de bevolking woont in de centrale hooglanden. Ongeveer de helft van de bevolking bestaat uit inheemse Bhutanen, de Ngalop, die verwant zijn aan Tibetaanse groepen. Andere grote groepen zijn de Lhotshampa uit Nepal en de Sharchop uit Assam.


De officiële religie van Bhutan is het Mahayana boeddhisme dat door ongeveer 75% van de bevolking beleden wordt. De andere grote godsdienst is het Hindoeïsme dat door de overige 25% beleden wordt.


De officiële taal is het Dzongkha, maar in verschillende delen van het land worden ook andere talen en dialecten gesproken, sommige met slechts een paar sprekers.


Bhutan is een van de armste landen ter wereld en het minst ontwikkelde land. De economie is grotendeels gebaseerd op de landbouw. De belangrijkste handelspartner van Bhutan is India. Door de vele bergketens is het aanleggen van infrastructuur in het land, zoals wegen, zeer moeilijk en kostbaar. De munteenheid van Bhutan is uitwisselbaar met de Indiase Rupiah.
Bengaltigerinbhutan_sangay


De meeste ontwikkelingsprojecten in het land, zoals de aanleg van wegen, zijn vaak afhankelijk van contractarbeiders uit India.


Jigme20khesar20namgyel20wangchuk1 Het staatshoofd is de koning van Bhutan of Druk Gyalpo, Jigme Khesar Namgyel Wangchuk. De koning van Bhutan kwam in 2006 aan de macht toen zijn vader troonsafstand deed, een jaar eerder dan gepland. Jigme Singye Wangchuk was reeds 33 jaar aan de macht voor hij aftrad ten gunste van zijn zoon. Hij heeft voor zijn vertrek aangekondigd dat het parlement van Bhutan in 2008 door het volk gekozen gaat worden. De titel van koning is erfelijk en in de grondwet zal de koning aanblijven. Een 2/3e meerderheid in het parlement kan de koning afzetten. Verder staat in het grondwetsvoorstel dat het parlement uit twee kamers zal bestaan: een volksvertegenwoordiging met 75 personen en een nationale raad van 25 personen.


(Bron: Wikipedia, foto´s: southasiabiz.com, ictam.com)

1 opmerking:

  1. dank je wel vivian voor de uitleg zo weet ik ook het een en ander van het gebied waar willem-alexander en maxima de komende dagen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen