24 mei 1917: Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik bezoeken Drenthe vanwege veenbranden | De Oranjes

woensdag 24 mei 2017

24 mei 1917: Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik bezoeken Drenthe vanwege veenbranden

Op 21 mei 1917 woedde een enorme veenbrand in Drenthe. De brand vernielde 24 woningen en kostte 17 mensen het leven. Het rampgebied werd op 24 mei, vandaag honderd jaar geleden, bezocht door Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. 





De brand is mogelijk ontstaan door een koffiebrandje. Het apparaat waar de veenarbeiders koffie op warm maakten, viel waarschijnlijk om. Het veen was heel droog en vatte snel vlam. Door de harde wind verspreidde het vuur zich snel. De brand breidde zich uit over Valthermond, Weerdingermond, Emmercompascuum en Emmererfscheidenveen. Meer dan vijftig huizen werden door de brand vernield. Voor sommige mensen werd een vlucht op een schip alsnog fataal toen de brand ook die kant op kwam. Negen mensen kwamen daarbij om het leven. Koningin Wilhelmina besloot samen met Prins Hendrik het rampgebied te bezoeken. Na in Meppel in de Koninklijke trein te hebben overnacht, werd het Koninklijk paar naar Assen vervoerd waar per auto naar de streek gereden werd.
Vergezeld van de burgemeester van Valthermond brachten de Koningin en Prins een bezoek aan verschillende plaatsen waar de brand het felst had gewoed. Wilhelmina sprak met mensen die zich tijdelijk in scholen en schuren hadden gevestigd. Naar verluidt had ze wel moeite om het platte dialect te verstaan. Eén van de mensen die de Koningin sprak was een man die voor een groot deel verbrand was. Hij was samen met zijn kinderen gevlucht voor de brand. Hij wilde nog iets uit zijn huis meenemen en greep in paniek en paar stukken spek. Onderweg moest hij stoppen om de in brand gevlogen kleren van zijn kinderen te doven. Hij legde het spek op de grond en toen hij het weer oppakte spoot gloeiend heet vet over zijn gezicht en handen, die ernstig verbrandden. Wilhelmina nam alle tijd om naar de verhalen van de mensen te luisteren en wilde zoveel mogelijk van het gebied zien. Omdat alle houten bruggen verband waren, moesten de kanalen overgestoken worden via loopplanken.
Foto's: J.M. Rousel/RVD

5 opmerkingen:

  1. Wat een leuke terugblik van 100 jaar geleden. Dit mag je gerust vaker doen en het is nog interessant ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De man die de koningin de plank op geholpen heeft is mijn overgrootvader Jan Rengers, is bij overlevering bekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey moge Allaha hem in alle vrede de eeuwigheid schenken. Maar even een vraagje tussendoor he. Is die loopplank nou zo erg bizar smal of lijkt dat alleen maar zo?

    BeantwoordenVerwijderen