Koninklijk Paar bezoekt Verenigde Staten - IV | De Oranjes

donderdag 13 juni 2024

Koninklijk Paar bezoekt Verenigde Staten - IV

In New York, de stad waar Willem-Alexander en Máxima elkaar ooit beter leerden kennen, werd het bezoek aan de Verenigde Staten afgesloten.
In New York startten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met een wandeling in de buurt East Flatbush, Brooklyn waar community empowerment centraal staat. Zij spraken met verschillende bewoners en organisaties over stedelijke uitdagingen, zoals klimaat, betaalbare woningen en een veerkrachtige samenleving.
Aan het einde van de wandeling draaide de koning de rollen om en nam zelf een aantal foto’s van de meereizende pers. De pers poseerde gehoorzaam, maar wat de koning niet doorhad is dat hij eigenlijk een selfie maakte. 


In New Lab, een incubator space voor startups, gevestigd in de historische Brooklyn Navy Yard, sprak het Koninklijk Paar met deelnemers aan het business event waarbij de focus lag op startups, inclusieve financiering en energie en cleantech.
In het kader van Future400, een serie van culturele en gemeenschappelijke evenementen om de Nederlandse geschiedenis van New York te markeren, bekeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in de New York Historical Society de tentoonstelling van New York Before New York: The Castello Plan of New Amsterdam over een belangrijk deel van de “Dutch New York” geschiedenis en de rol van diverse gemeenschappen, inclusief oorspronkelijke bewoners en tot slaaf gemaakten, binnen Nieuw Amsterdam. Centraal daarin staat de Castello Map die het verhaal vertelt over New Amsterdam. De High Line is een belangrijk openbaar park en tevens openbare kunsttentoonstelling van New York City, gebouwd op een oud verhoogd treinspoor met horticultuur en design in de openbare ruimte. De tuinen zijn ontworpen door Piet Oudolf en zijn vooral gericht op lokale planten en duurzaamheid. Het Koninklijk Paar maakte een wandeling over de High Line waarbij een toelichting werd gegeven door Alan van Capelle, executive director van Friends of the High Line. Aan het einde van de wandeling spraken zij met jongeren die werkzaam zijn bij de High Line, over de betekenis die het park voor hen heeft.
Het werkbezoek werd afgesloten met een receptie in gebouw Spiral in de Hudson Yards met burgemeester Eric Adams, lokale politici en Amerikaanse en Nederlandse bedrijven in New York. Koning Willem-Alexander hield hier een korte toespraak. Ook was er afsluitend een persgesprek. Máxima over New York: "Het voelt een beetje als een tweede huis, maar er is ook heel veel veranderd. Heel veel van deze gebouwen waren er niet, maar het is mooi om een stad te zien die altijd in ontwikkeling is", lichtte ze toe. Koning Willem-Alexander voegde eraantoe dat de stad extra speciaal is voor hem en de koningin. "We komen regelmatig regelmatig in New York en natuurlijk heeft New York een bijzondere plek in ons hart en ons gezamenlijk bestaan", zei hij. "We hebben veel vrienden hier, familie hier. Dus wat dat betreft is het een stad waar we graag komen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten