Staatsbezoek aan Zweden - III | De Oranjes

donderdag 13 oktober 2022

Staatsbezoek aan Zweden - III

De derde dag van het staatsbezoek vond plaats in Gotenburg en begon met een bezoek aan het Lindholmen Science Park. Hier werken wetenschappers, bedrijven en de overheid samen aan innovaties die bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame steden, aan duurzame mobiliteit en aan digitalisering.
Hierna voer het gezelschap met een elektrische veerboot naar de residentie van de gouverneur van de provincie Västra Götaland waar een lunch plaatsvindt. ’s Middags was er opnieuw een boottocht door de haven van Gotenburg. Aan boord werd een toelichting gegeven op de ontwikkeling van groene corridors voor de scheepvaart om het gebruik van duurzame brandstoffen te stimuleren. Ook werd gesproken over digitale corridors waarbinnen veilig gegevens en elektronische documentatie kunnen worden gedeeld. De havenbedrijven van Rotterdam en Gotenburg ondertekenden op het schip een overeenkomst voor samenwerking.
Het staatsbezoek werd afgesloten met een bezoek aan het Experience Center van Volvo Trucks waar een demonstratie was van elektrische vrachtauto’s en elektrische graafmachines. Hier werden ook de ontwikkelingen gedeeld rond duurzaam vrachtvervoer en verduurzaming van de toeleveringsketen. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima namen allebei plaats in een graafmachine en Máxima stapte voor de tweede keer in korte tijd achter het stuur van een vrachtwagen.
Tijdens een persmoment aan het eind van het staatsbezoek werd het Koninklijk Paar emotioneel als de beveiliging van Amalia ter sprake komt. Verder kwam ook het 'uitjouwen' van de Koning ter sprake. Koning Willem-Alexander "vat het niet persoonlijk op" dat hij meermaals is uitgejouwd. "Ik begrijp dat dat met mijn functie te maken heeft", zei de koning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten