Koningin Máxima bezoekt Tanzania | De Oranjes

woensdag 19 oktober 2022

Koningin Máxima bezoekt Tanzania

Koningin Máxima bracht de afgelopen dagen een bezoek aan Tanzania in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.
Met name de áánkomst op maandagavond haalde het nieuws; Máxima had geen make-up op haar gezicht, wél een bril, een staart in haar haar en gemakkelijke kleding. Dat mag ook wel na een vlucht van 9 uur. Op het vliegveld werd de koningin feestelijk verwelkomd door traditionele Masai dansers. Vervolgens ging ze snel richting haar hotel. De volgende dag, dinsdag, begon de Koningin in Kilimanjaro aan twee veldbezoeken, gekleed in een jurk met gemakkelijke slippers. Ze sprak er met initiatiefnemers en lokale boeren over verzekeringsproducten van ACRE Africa. Deze organisatie maakt aan de hand van weergegevens van satellieten en geautomatiseerde weerstations een inschatting van de situatie bij een boerenbedrijf en potentiële schade aan de oogst. Boeren, vaak eenmansbedrijven, kunnen kiezen in welke mate zij hun gewassen willen verzekeren tegen droogte of overstroming, afhankelijk van hun budget en behoeften. Het andere veldbezoek gingover het project MomCare van PharmAccess. Dit is een gedigitaliseerd zorgpakket met vaststaande kosten en kwaliteitsnormen voor zorg aan zwangere vrouwen. Het voorziet in een digitale verzekeringskaart waarmee zwangere vrouwen in verschillende stadia van hun zwangerschap bij geselecteerde ziekenhuizen terecht kunnen voor zorg en begeleiding. De data die tijdens dit proces verzameld worden dragen bij aan betere en efficiëntere zwangerschapszorg. Tijdens het gesprek nam de koningin een baby op schoot die in haar neus kneep..
Na de veldbezoeken reisde Koningin Máxima door naar Dar es Salaam waar zij op een lokale markt met agenten voor mobiel bankieren en marktkooplieden sprak over hun ervaringen met digitale financiële diensten. Vandaag ontmoette de koningin president Samia Suluhu Hassan. Ook sprak ze met de gouverneur van de Bank of Tanzania, Florens Luoga, de waarnemend minister van Financiën, Hamad Hassan Chande, en de waarnemend minister van Informatie, Communicatie en Technologie, Kundo A. Mathew.
De focus lag onder meer op digitale publieke goederen zoals identiteitsbewijzen, digitale betalingen en dataprivacy. Dit draagt bij aan optimaal gebruik van financiële diensten, financiële inclusie –en weerbaarheid, inclusieve fintech en de nieuwe Nationale Strategie voor Financiële Inclusie. Ook was er een gesprek met vertegenwoordigers van het Generation Equality Forum. Dit is een traject van vijf jaar dat in 2021 onder leiding van UN Women is gestart om gendergelijkheid wereldwijd te versnellen. Voorzitters waren destijds Mexico en Frankrijk. Het gesprek ging met name over hoe de kloof tussen mannen en vrouwen voor wat betreft financiële diensten in Tanzania gedicht kan worden. Koningin Máxima sprak daarnaast met vertegenwoordigers van fintech bedrijven over innovaties die bijdragen aan digitale financiële en economische inclusie.

2 opmerkingen:

  1. Wat zag ze, er bij aankomst ouderlijk uit. ik herkende de koningin niet meteen. Gelukkig bij de rest van het bezoek viel het wel mee en zag ze er goed uit, leuk filmpje waar ze de kleine probeerde te sussen. Erg leuk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, make-up kan wonderen verrichten. Ik herken mezelf ook nauwelijks zonder..

    BeantwoordenVerwijderen