Staatsbezoek aan Zweden - II | De Oranjes

woensdag 12 oktober 2022

Staatsbezoek aan Zweden - II

De tweede dag van het staatsbezoek begon met een gesprek met CEO’s van Nederlandse en Zweedse bedrijven over gemeenschappelijke uitdagingen en over de mogelijkheden om de samenwerking te verbreden.
Vervolgens vond de ontvangst plaats van de Nederlandse gemeenschap in Zweden. Hierna was er in het stadhuis van Stockholm een lunch met de burgemeester en met de voorzitter van de gemeenteraad.
Vanmiddag voer het Koninklijk gezelschap met een elektrische draagvleugelboot van de Zweedse scheepsbouwer Candela naar energiebedrijf Stockholm Exergi. De draagvleugels van de Candela komen bij hoge snelheden naar beneden waardoor de boot opstijgt en minder weerstand van het water heeft. Vanaf 2023 wordt een elektrische draagvleugelboot van Candela die gebruik maakt van deze techniek in Stockholm ingezet in het openbaar vervoer. Stockholm Exergi is één van de grootste energiebedrijven van Scandinavië. Het bedrijf is fossielvrij, maakt gebruik van verschillende energiebronnen en wil in 2025 klimaatpositief zijn. Na een rondleiding bij Exergi volgde een bezoek aan het SciLifeLab (Science for Life Laboratory) waar internationale onderzoekers op het terrein van de levenswetenschappen en uit andere disciplines gebruik kunnen maken van de onderzoeksfaciliteiten en samenwerken aan innovatieve oplossingen voor de gezondheidszorg.
Vanavond boden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima als dank voor de gastvrijheid in het Konserthuset een concert aan van het ensemble van violist Tim Kliphuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten