Staatsbezoek aan Duitsland - II | De Oranjes

dinsdag 6 juli 2021

Staatsbezoek aan Duitsland - II

De tweede dag van het staatsbezoek stond in het teken van politiek, economie, wetenschap en cultuur. Een veelzijdige dag met een opvallende bloemenhoed van Máxima, die ze eerder op Royal Ascot droeg.
Het Koningspaar werd vanochtend verwelkomd door Wolfgang Schäuble, de voorzitter van de Bondsdag, zoals het parlement in Duitsland wordt genoemd. Schäuble wachtte het paar op bij de ingang van het gebouw. Na een kort gesprek klommen de koning en koningin naar het dak van het bekende gebouw in de Duitse hoofdstad. Rond 10.30 bezochten de koning en koningin een expositie over duurzaamheid. Dit thema staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda in Nederland en Duitsland. In de expositie worden resultaten van Duits-Nederlandse samenwerking getoond op het gebied van architectuur, mode en design, waarbij de ontwikkeling van nieuwe materialen en de circulaire economie (waar grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt) voorop staan. Industrieel ontwerpster Hella Jongerius geeft een rondleiding door haar tentoonstelling.
Rond het middaguur bezochten de koning en koningin de Bondsraad. Hier worden de zestien deelstaatregeringen in Duitsland vertegenwoordigd. Koning Willem-Alexander hield hier een toespraak. In zijn toespraak benoemde koning Willem-Alexander het spannende jaar voor Duitsland met de verkiezingen in het vooruitzicht. "Wij realiseren ons dat wij u bezoeken in een bijzonder jaar. Duitsland bereidt zich voor op verkiezingen voor de Bondsdag in september en ook in een aantal Länder vinden dit jaar verkiezingen plaats. Vertrouwde mensen nemen afscheid. Wij zijn hun zeer dankbaar voor hun bijdrage aan de Duits-Nederlandse betrekkingen. Anderen nemen hun plaats in. Wij verheugen ons op de samenwerking met hen." Daarnaast zei koning Willem-Alexander dat hij uitkijkt naar blijvende samenwerking tussen Nederland en Duitsland. "Dit staatsbezoek is dan ook geen afsluiting, maar een schakel in een lang snoer. Geen eindpunt, maar het begin van iets nieuws." Aansluitend was er een ontmoeting tussen het koningspaar en de verschillende ministers-presidenten van de deelstaten.
's Middags ontmoetten koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Het werd een gedenkwaardige laatste ontmoeting worden omdat Merkel later dit jaar stopt als bondskanselier. De koning en koningin hebben Angela Merkel diverse keren ontmoet en een goede band met haar.
Vervolgens bezocht het koningspaar een symposium over waterstof. Onder het motto ‘grote handelspartner & intensief innovatiepartnerschap’ wordt vervolg gegeven aan het innovatie- en technologiepact dat op 21 januari 2021 werd ondertekend. Tijdens het symposium vertellen vertegenwoordigers uit bedrijfsleven en overheid over de samenwerking op het gebied van waterstof.
Vanavond vond de Contraprestatie plaats. Het koningspaar was aanwezig bij het concert van het Koninklijk Concertgebouworkest. Onder leiding van Iván Fischer speelt het orkest Mozarts Vierde vioolconcert in D groot, KV 218, met Sylvia Huang als soliste, en Beethovens Vierde symfonie. Wegens de coronamaatregelen was maar een klein deel van de stoelen in het concertgebouw bezet. Koningin Máxima droeg wederom een oude bekende jurk die ze tien jaar geleden al eens droeg, en bij die lichtblauwe jurk past uiteraard niets zo goed als de aquamarijnen.

2 opmerkingen:

  1. Een mooi verslagje en de koningin zag er zowel overdag als 's-avonds prachtig uit. En geweldig dat ze kleren hergebruikt en niet iedere keer nieuwe kleding. Ik had wel gehoopt dat ze haar inhuldigingsjurk hier zou dragen, oftewel bij het staatsbanket of anders hier bij de contraprestatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. The King Casino Company - Ventureberg
    It was born in 1934. goyangfc The Company offers gri-go.com luxury hotels, If you https://vannienailor4166blog.blogspot.com/ don't have a poker room in your house, 출장안마 then you'll find a ventureberg.com/ poker room in the

    BeantwoordenVerwijderen