Staatsbezoek aan Duitsland - I | De Oranjes

maandag 5 juli 2021

Staatsbezoek aan Duitsland - I

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen op uitnodiging van bondspresident Frank-Walter Steinmeier de komende dagen een staatsbezoek aan de Bondsrepubliek Duitsland. Het bezoek aan Berlijn, dat een jaar is uitgesteld vanwege de coronacrisis, vormt de afronding van een reeks deelstaatbezoeken die het koningspaar sinds 2013 aan Duitsland heeft gebracht. Het is de eerste keer sinds de crisis dat de koning weer op staatsbezoek gaat. Begin maart vorig jaar was hij met Máxima nog in Indonesië. Na thuiskomst ging Nederland in 'lockdown'.
Het staatsbezoek is een bevestiging van de intensieve en goede betrekkingen tussen beide landen, zowel op politiek, economisch, wetenschappelijk als cultureel vlak. Duitsland is als buurland de belangrijkste handelspartner van Nederland, een bondgenoot in de Europese Unie, de Verenigde Naties en de NAVO. Tijdens dit staatsbezoek wordt de diversiteit van de samenwerkingsverbanden belicht. Tevens krijgt de deelstaat Berlijn bijzondere aandacht. De eerste dag van het staatsbezoek stond in het teken van ontmoetingen met verschillende autoriteiten en ceremoniële onderdelen. Het staatsbezoek begon vanochtend op het regenachtige vliegveld; een paraplu - die kapot waaide - kon het koningspaar niet beschermen. De koning heeft als copiloot het regeringsvliegtuig van Nederland naar Berlijn gevlogen. Twee Duitse Eurofighter-straaljagers begeleidden het toestel bij de landing. In het presidentieel paleis Schloss Bellevue, de ambtswoning van de bondspresident van Duitsland werd het koningspaar aansluitend ontvangen door Bondspresident Frank-Walter Steinmeier en zijn echtgenote Elke Büdenbender. Beide volksliederen werden gespeeld waarna Koning Willem-Alexander de erewacht inspecteerde.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima legden vervolgens een krans bij de Neue Wache. De krans werd gelegd bij een kopie van het beeld ‘Moeder met haar dode zoon’ van Käthe Kollwitz. Sinds 1931 is de Neue Wache een monument voor de slachtoffers van oorlog en geweld.
Het bezoek stond vandaag ook deels in het teken van het virus. Zo werd er in aanwezigheid van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) met de Duitsers gesproken over de coronabestrijding. De deelstaat Nordrhein-Westfalen stelde extra IC-capaciteit beschikbaar voor zieke Nederlandse patiënten en in de toekomst hoopt Den Haag op het voortzetten van de hulp en nauwe samenwerking.
Ook werd het Anne Frank Zentrum bezocht en was er een fotomoment bij de Brandenburger Tor.
Foto: RVD


 
De dag werd afgesloten met een staatsbanket op uitnodiging van bondspresident Steinmeier, waar beide staatshoofden een toespraak hielden. Máxima droeg een bekende galajurk gecombineerd met het Stuart-diadeem.
"Wij willen U beiden bedanken voor de warme ontvangst hier in Berlijn. Mijn vrouw en ik zijn opgetogen dat wij bij U te gast mogen zijn. Bijna anderhalf jaar lang was een bezoek als dit niet mogelijk. En nu, aan het begin van de zomer, kan eindelijk plaatsvinden waar wij al zo lang naar uitkijken: een Staatsbezoek aan de Bondsrepubliek Duitsland, ons buurland waarmee wij ons zó sterk verbonden voelen! Het is het slotakkoord van een reeks bezoeken aan alle deelstaten waarmee wij acht jaar geleden begonnen. Maar het is voor ons méér dan dat. Een symbool van hoop en van terugkerend optimisme na een beklemmende tijd." begon de koning zijn toespraak (die hier volledig te lezen is)

1 opmerking:

  1. Een mooi verslagje en leuk gedaan met die foto's. En de jurk staat haar fantastisch, die ze al eerder heeft gedragen en zeker in combinatie met het stuart diadeem.

    BeantwoordenVerwijderen