WINACTIE: 'De Gouden Koets' | De Oranjes

vrijdag 9 juli 2021

WINACTIE: 'De Gouden Koets'

In samenwerking met WBOOKS mag deze website drie exemplaren van het nieuwe boek 'De Gouden Koets' weggeven. Deelnemen kan tot 15 augustus.


De Gouden Koets is na vijf jaar restauratie weer te zien voor het publiek. Vanaf het allereerste moment dat de koets het toneel betrad, gaan bewondering en protest hand in hand. Het boek De Gouden Koets bij de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdam Museum biedt ruimte voor historische context en actueel debat. Op 17 juni nam Koning Willem-Alexander het eerste exemplaar in ontvangst. De Gouden Koets is veelbesproken erfgoed en roept bij velen vragen op. Is het wenselijk dat de koets na de restauratie blijft rijden op Prinsjesdagen tijdens Oranjehuwelijken en inhuldigingen? Verdient het rijtuig aanpassingen, of hoort hij in een museum thuis? Steeds meer Nederlanders nemen aanstoot aan de schilderingen op de koets, die verwijzen naar het koloniale verleden. Anderen koesteren het rijdende sprookje. 

Het rijk geïllustreerde boek vertelt op toegankelijke wijze belangrijke en verrassende verhalen over de Gouden Koets. Hoe is de koets ontstaan en wat was het doel ervan? Hoe is de koets sindsdien gebruikt? Welke symboliek is er precies in verwerkt? En waarom is ze al sinds het eerste idee, in 1896, onderwerp van discussie en protest? Gerenommeerde auteurs en jonge talenten buigen zich over deze en andere vraagstukken. Zo biedt De Gouden Koets uiteenlopende perspectieven op dit controversiële rijdende erfgoed. 


Op vrijdag 18 juni is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Koets geopend. De plek waar ooit de weesmeisjes van het Burgerweeshuis borduurden aan de kussens van de koets. De koets wordt getoond in een glazen behuizing op de grote binnenplaats. In zes omringende museumzalen worden uiteenlopende verhalen uitgelicht. Hedendaagse kunstenaars tonen in de tentoonstelling werk dat aansluit bij de thematiek van de koets. 

WBOOKS geeft in samenwerking met De Oranjes 3 GRATIS exemplaren van ‘De Gouden Koets’ weg! 

Doe mee en maak kans op een gratis boek t.w.v. € 24,95.  Klik hier en vul het formulier in.

3 opmerkingen:

  1. Ik heb meegedaan, maar klopt het dat je geen vragen krijgt alleen je opgeven voor de nieuwsbrief. Ik heb geen vragen gezien die je moet beantwoorden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt. Abonneren op de nieuwsbrief is de enige voorwaarde :)

      Verwijderen