1 juli 1981: Koningin Beatrix en Prins Willem-Alexander openen nieuwe Willemsbrug | De Oranjes

donderdag 1 juli 2021

1 juli 1981: Koningin Beatrix en Prins Willem-Alexander openen nieuwe Willemsbrug

Veertig jaar geleden openden Koningin Beatrix en Prins Willem-Alexander de nieuwe Willemsbrug in Rotterdam. Het was voor Willem-Alexander (14) zijn eerste officiële handeling. 


De Willemsbrug, vernoemd naar Koning Willem III, is een brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam. De brug verbindt de rechteroever van de Nieuwe Maas met het Noordereiland. De huidige brug is de tweede Willemsbrug. De eerste werd ontworpen door C.B. van der Tak, is in 1878 opengesteld. De tweede brug is ontworpen door Cor Veerling en is opgeleverd in 1981. In het gezelschap van zo’n vierhonderd genodigden arriveerden Koningin Beatrix én Prins Willem-Alexander op woensdag 1 juli in Rotterdam. 
Voorafgaand aan de opening van de nieuwe verbinding vertrok vanaf de oude Willemsbrug een stoet van 103 vervoermiddelen die elk één jaar symboliseren van de jaren sinds de opening van déze brug in 1878. Aan het eind van de stoet reed een wagen met daarop de hekken waarmee de brug werd afgesloten.

Het gezelschap ging vervolgens te voet naar de nieuwe brug. Met het onthullen van een plaquette en het laten blazen van een scheepsfluit was de officiële handeling van Koningin Beatrix en Prins Willem-Alexander een feit. Als blijk van waardering voor zijn eerste officiele opening kreeg de prins van de Gemeente Rotterdam een timmerkast cadeau waar hij heel blij mee was. "Kijk es wat er allemaal inzit mam!" riep hij enthousiast.


Foto's: Marcel Antonisse/Anefo

Video: 

1 opmerking:

  1. Je maakt mijn dag weer mooi, met deze oude beelden. Geschiedenis, dat weet je, lees ik en bekijk ik graag Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen