Koningin Máxima reikt Appeltjes van Oranje 2021 uit | De Oranjes

dinsdag 1 juni 2021

Koningin Máxima reikt Appeltjes van Oranje 2021 uit

Koningin Máxima heeft vandaag de Appeltjes van Oranje van het Oranje Fonds uitgereikt. Thema dit jaar is 'mentale kracht'. De uitreiking vond plaats op Paleis Noordeinde met een select groepje mensen, in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander, en deels digitaal. Alles was live te volgen via een livestream. In haar toespraak maakte de Koningin, geëmotioneerd, bekend dat het Oranje Fonds en Stichting Mind gaan samenwerken onder de noemer 'Herstel dichtbij'.
Het thema van de Appeltjes van Oranje dit jaar is ‘Mentale Kracht’ en besteedt daarmee aandacht aan mentale gezondheid. De prijzen worden toegekend aan drie sociale initiatieven, Ixta Noa, Stichting Vriendendiensten en Expertise Center Education Care, waarbij vrijwilligers mensen met psychische problemen helpen. Zij bieden een luisterend oor en helpen hen weer mee te doen in de samenleving. De bekendmaking van de winnaars vond plaats in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de twaalf genomineerde organisaties.
"De afgelopen jaren heb ik in werkbezoeken heel veel gesprekken gevoerd met mensen die kampen met mentale gezondheidsproblemen. Ik sprak ook met hulpverleners: zowel professionals als vrijwilligers. En met wetenschappers. Al die gesprekken en ontmoetingen zijn belangrijk voor me geweest. Niet alleen om de eerlijke verhalen die ik hoorde, maar ook om de verdieping van mijn kennis. Wat ik in deze gesprekken heb ervaren is in de eerste plaats de enorme variatie. Vorige week was ik samen met mijn man in Venray om te praten over mentale weerbaarheid van jongeren. “Ieder huisje heeft zijn kruisje”, zei de wethouder Jeugdzorg. Maar tegelijkertijd: Ieder mens is uniek. De één heeft last van een depressie en slaagt erin daar na een tijdje weer uit te komen. De ander raakt steeds dieper in de psychische problemen, tot wanhoop van zichzelf en familie en vrienden. In de tweede plaats hoorde ik van heel veel betrokkenen dat zij nog steeds een stigma voelen. Het is moeilijk om te praten over je psychische problemen. Daardoor blijven veel mensen er heel lang mee rondlopen. Ze zijn bang het perfecte plaatje te bederven en laten de wereld een glimlach zien, terwijl ze vanbinnen huilen. En daardoor worden ze steeds kwetsbaarder en wordt herstel steeds moeilijker." aldus de koningin in haar toespraak. Ter ere van haar 50e verjaardag starten het Oranje Fonds en stichting Mind het programma 'Herstel dichtbij' op. Koningin Máxima liet, geëmotioneerd, weten zich de komende tien jaar graag op dit onderwerp te focussen net als ze de afgelopen tien jaar heeft gedaan rondom het thema 'muziek'.
Bekijk de uitzending hier terug:

2 opmerkingen:

  1. Allereerst een compliment voor haar mooie jurk, die ze nog eens aandoet en dan voor deze gelegenheid. Haar toesprak was en is blijft erg mooi en dat het dit haar echt raakte kon je wel zien.

    BeantwoordenVerwijderen