Koning Willem-Alexander bij Veteranendag 2021 | De Oranjes

zaterdag 26 juni 2021

Koning Willem-Alexander bij Veteranendag 2021

Voor het tweede jaar op rij heeft Koning Willem-Alexander op bescheiden wijze stilgestaan bij Veteranendag. Net als vorig jaar was er vanwege de coronacrisis geen defilé. Wel vond er een programma plaats voor genodigden in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.
Nederland telt ruim 100.000 veteranen. In de openingsceremonie van het programma stonden zij centraal. Aansluitend vertelden enkele veteranen over hun ervaringen op missie en hun tijd naderhand terug in Nederland. De sprekers dienden onder moeilijke omstandigheden in Afghanistan, Nederlands-Indië en Sarajevo. Stef Bos componeerde een speciaal lied voor de veteranen en zong dit onder begeleiding van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. De kapel begeleidt ook Claudia de Breij en Snelle bij hun optredens. De minister-president, minister Bijleveld van Defensie en de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag hielden een toespraak. Het programma werd live uitgezonden, er waren geen publieke activiteiten.
Bij het eerbetoon waren onder andere de Voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp, Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen aanwezig, naast een aantal genodigde veteranen en hun familie. Veteranendag is in 2005 ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie en maatschappelijke partners. Het is een eerbetoon aan de ruim honderdduizend Nederlandse veteranen - van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missies van nu - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Doel is om maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen.

1 opmerking:

  1. De uitzending gezien op televisie en mooi dat de minister president de oudste veteraan Paul Moerman herdacht die in december afgelopen jaar overleed. Nu weer in beperkte mate zonder defile, hopende is dit volgend jaar wel weer zo. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, kwam dikwijls naar voren en dit is ook zo. Veteranendag moet blijven en dan in deze vorm met een defile en met ontmoetingen met velen.

    BeantwoordenVerwijderen