25 januari 1969: Staatsbezoek aan Ethiopië - III | De Oranjes

vrijdag 25 januari 2019

25 januari 1969: Staatsbezoek aan Ethiopië - III

Op zaterdag 25 januari 1969 bezochten Koningin Juliana, Prins Bernhard, Prinses Beatrix en Prins Claus een suikerplantage en een ziekenhuis in Wonji. 's Avonds vond er een contra-diner plaats in het Jubilee-Palace in Addis Abeba.
Foto: Nationaal Archief





De derde dag van het staatsbezoek aan Ethiopië begon in Wonji, 150 km ten zuiden van de hoofdstad Addis Abeba. Het Koninklijk gezelschap bracht eerst een bezoek aan een suikerplantage. De auto's hadden op de heenweg oponthoud toen de auto waar Prinses Beatrix en Prins Claus in zaten een botsing had met een koe.. Hoe het met het arme beest is afgelopen is niet bekend, maar helaas schijnt een dergelijke aanrijding op de Ethiopische wegen nogal eens voor te komen. In het anders zo tropische Wonji, waar 350 Nederlanders destijds verbleven, regende het uitgerekend toen Koningin Juliana, Prins Bernhard, Prinses Beatrix en Prins Claus op bezoek kwamen. De Nederlandse directeur van de suikerplantage zei dan ook: "Majesteit, u heeft Hollands weer meegebracht". Opvallend was het onmetelijk aantal beveiligers, in de rietsuikervelden, op het dak van het ziekenhuis en zelfs tot in de bomen. Het bezoek aan de HVA-plantage duurde ruim anderhalf uur. Daarna ging het gezelschap voor de lunch naar het 1001-nachtachtige buitenverblijf van de keizer, de villa Beteselihon. Daarna werd het nabijgelegen Ras Desta Hospital bezocht, waarna het gezelschap per helikopter weer naar de hoofdstad terugvloog.



In de avond vond in het Jubilee-Palace in Addis Abeba een contra-diner plaats. Nu was het Koninklijk paar en de prins en prinses even het ontvangstcomité. Niet ieder bordes wandelt even gemakkelijk, zo ervoer Prins Bernhard toen hij bijna het bordes van het paleis viel om de keizer te verwelkomen. Koningin Juliana was nog niet volledig omgekleed om de keizer te ontvangen, maar voegde zich even later alsnog bij het gezelschap voor de standaard groepsfoto's. Een meegereisd Nederlands orkest gaf een korte voorstelling, waarna men aan tafel kon. De tafels waren écht op z'n Nederlands versierd met tulpen.

Foto's: Nationaal Archief

1 opmerking: