Foto: Eric Koch/Nationaal Archief |
In hoofdstad Addis Abeba waren dagen van te voren al voorbereidingen getroffen door middel van versieringen. Zo was er een ereboog met de portretten van Koningin Juliana en Keizer Haile Selassie.
Foto: Nationaal Archief |
Opvallend detail: aan boord bevonden zich eigen Koninklijke drinkbekers in verband met de "onhygiënische toestanden in dát land". Het Koninklijk gezelschap, en een deel van hun gevolg was voorafgaand aan de reis ook tegen een groot aantal ziekten ingeënt zoals gele koorts, pokken en typhus. Oorspronkelijk was het programma van het staatsbezoek nog uitgebreider, maar onderdelen kwamen op het laatste moment te vervallen omdat men acties vreesde van het Nationale Bevrijdingsfront voor Eritrea. De Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog was een oorlog waarin Eritrese opstandelingen, vooral verenigd in het Eritrean Liberation Front(ELF) en vanaf 1971 in het Eritrean People's Liberation Front (EPLF), vochten tegen het leger van Ethiopië. De strijd duurde van 1961 tot 1991 en leidde ertoe dat Eritrea na een referendum losgemaakt werd uit Ethiopië en een onafhankelijke staat werd. Tijdens deze oorlog vochten het ELF en het EPLF bovendien twee oorlogen tegen elkaar uit, de Eritrese Burgeroorlogen.
Koningin Juliana, Prins Bernhard, Prinses Beatrix en Prins Claus werden donderdag 23 januari met een welkomstceremonie begroet op het vliegveld van Addis Abeba. Terwijl Koningin Juliana (met een bos bloemen), Prins Bernhard en keizer Haile Selassi op het podium stonden, werden de volksliederen gespeeld. Daarna werd de erewacht geïnspecteerd - onder toeziend oog van een grote menigte. Ook langs de 10 kilometer lange weg naar het centrum van de stad stonden vele duizenden mensen die het gezelschap hartelijk toejuichten.
In het Imperial Palace vond 's avonds een galadiner plaats. Koningin Juliana, getooid met de meleriojuwelen, en Keizer Haile Selassi, hielden beiden een toespraak. De tekst hiervan is helaas niet te vinden.
Ook moest er uiteraard vrolijk geposeerd worden voor een groepsfoto, maar op deze foto lijkt er van vrolijkheid even geen sprake..
Foto's: Nationaal Archief
Wat een mooie, leuk en bijzonder overzichtje. Mijn dag was al goed, maar met deze "oudje"uit de geschiedenis nog meer.
BeantwoordenVerwijderenLang geleden, maar ik herinner het nog, toen als vier jarig meisje.
BeantwoordenVerwijderenthe q
BeantwoordenVerwijderenthe Queen shaking the hand of the revered Ethiopian Emperor with her hand in gloves. This is a manifestation of how Europeans think of Africans. It is disrespectful and shemeless act,.
BeantwoordenVerwijderen