27 januari 1969: Staatsbezoek aan Ethiopië - V | De Oranjes

zondag 27 januari 2019

27 januari 1969: Staatsbezoek aan Ethiopië - V

Op maandag 27 januari 1969 bracht het Koninklijk gezelschap samen met Keizer Haile Selassie een bezoek aan Jimma, de hoofdstad van de provincie Kaffa.
Foto: Nationaal Archief

Het gezelschap werd hartelijk ontvangen door de bevolking. Er werd onder andere een schouwspel opgevoerd met muziek en dans. Temidden van de dansers reed een groepje wielrenners, getooid met de drie kleuren van beide landen.

Het Koninklijk paar en de prins en prinses maakten ook een rondgang door een ziekenhuis met 220 bedden dat voor een deel door Nederland bekostigd wordt en waaraan twaalf Nederlanders verbonden zijn. Vanuit dit ziekenhuis verzorgen vier artsen een gebied met circa twee miljoen inwoners.


Prins Claus stal de show toen hij in de weeskamer van het ziekenhuis te midden van een groot aantal kinderen op de grond ging zitten en een paar kleintjes op zijn schoot nam.

Een tweeling die die dag jarig was, bood het gezelschap bloemen aan. Koningin Juliana legde vervolgens ook een eerste steen voor de bouw van een gezondheidscentrum.

In de tuin van de provinciale gouverneur werd aansluitend geluncht. "Ik mis mijn twee zoontjes nu al" vertelde Prinses Beatrix tegen een groepje vrouwen waar ze tijdens de lunch mee sprak. 's Middags bezocht het Koninklijk gezelschap een meisjesschool in Addis Abeba, 's Avonds woonden ze een folkloristisch festival bij in het Haile Selassietheater te Addis Abeba.


Foto's: Nationaal Archief

1 opmerking: