Koninklijk paar brengt werkbezoek aan China | De Oranjes

woensdag 7 februari 2018

Koninklijk paar brengt werkbezoek aan China

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn vandaag (en Máxima morgen ook nog) in China voor een kort werkbezoek.


China is de 'tussenstop' in de reis naar Zuid-Korea waar vrijdag de Olympische Spelen beginnen, maar natuurlijk was er ook de uitnodiging van president Xi Jinping om - kort na het staatsbezoek - wederom het Koninklijk paar te ontvangen in China. Vanochtend, plaatselijke tijd, arriveerden de Koning en Koningin op het vliegveld van Peking waar ze begroet werden door een viceminister van Buitenlandse Zaken. In de VIP ruimte van het vliegveld kregen ze vervolgens bloemen overhandigd van twee kinderen. Op weg naar het centrum van de stad, in een traditionele Hongqi, leek het werkbezoek toch wel een beetje op een staatsbezoek. Overal hingen Nederlandse en Chinese vlaggen. Het Koninklijk paar ging eerst naar hotel Four Seasons.

Aansluitend werden ze op de residentie van de Nederlandse ambassadeur bijgepraat door een aantal experts over de Chinese politiek, economie en het Belt & Road Initiatief. Het initiatief is een moderne variant van de Zijderoute en richt zich op de bevordering van handel en economische integratie tussen de deelnemende landen. China investeert daartoe in wegen, pijpleidingen, havens, communicatienetwerken en overige infrastructuur die de samenwerking bevorderen.
Vanmiddag werden ze ontvangen door de Chinese premier Li Keqiang. Aansluitend ontmoetten ze president Xi Jinping en zijn echtgenote, mevrouw Peng Liyuan en volgde een delegatieoverleg. Het werkbezoek werd afgesloten met een diner met de president en zijn echtgenote. Het werkbezoek bouwt voort op de goede betrekkingen die zijn opgebouwd tijdens de wederzijdse staatsbezoeken in 2014 en 2015. Het onderhouden van goede betrekkingen met China draagt bij aan de kwaliteit van de bilaterale samenwerking op alle niveaus.

Aan het einde van de dag was er nog een kort persgesprek met het Koninklijk paar. Wéér een overeenkomst met een staatsbezoek. Er werd onder andere gesproken over de Olympische Spelen.

Morgen voegt de Koning zich als erelid van het IOC bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Koningin Máxima blijft nog een dag in China.

1 opmerking:

  1. Zo, wat ben jij er snel bij met een mooi en kort overzichtje van deze dag.

    BeantwoordenVerwijderen