Koningin Máxima bezoekt Indonesië | De Oranjes

dinsdag 13 februari 2018

Koningin Máxima bezoekt Indonesië

Na China en Zuid-Korea (Olympische Spelen) was Koningin Máxima sinds zondagavond in Indonesië in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.


Indonesië heeft in het najaar van 2016 een ‘nationale strategie voor inclusieve financiering’ gelanceerd om de toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, leningen, verzekeringen en pensioenen te bevorderen. Met de nationale strategie wil de regering onder meer bereiken dat eind 2019 75% van de volwassenen toegang heeft tot een bankrekening. Goede toegang tot financiële diensten draagt bij aan de economische en sociale ontwikkeling van mensen en armoedevermindering aldus de Wereldbank. Koningin Máxima was in augustus 2016 ook voor de VN in Indonesië. Ze adviseerde toen onder meer om een Nationale Raad voor Inclusieve Financiering in te stellen voor de coördinatie van de uitvoering van de strategie. Deze raad is inmiddels actief onder toezicht van president Joko Widodo. Tijdens dit bezoek richtte Koningin Máxima zich op de voortgang van de uitvoering van de strategie.
Maandag bracht Koningin Máxima op het eiland Sumatra een werkbezoek aan de provincie Lampung die zich kenmerkt door landbouw. Ze sprak onder meer met kleine boerenbedrijven over structurele verbetering van de landbouwopbrengsten door waardeketenfinanciering (value chain finance). Dit is de financiering van activiteiten in de keten van producten en diensten bij een productie- of leveringsproces en de waardevermeerdering die tijdens deze processen plaatsvindt. Via sociaal ondernemerschap ondersteunt het bedrijf Vasham de ontwikkeling van kleine boeren door het verstrekken van leningen, advisering over bedrijfsvoering en bemiddeling voor eerlijke prijzen. Aan het einde van de middag nam Koningin Máxima deel aan een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers uit de agri-sector om te praten over waardeketenfinanciering.
Vandaag sprak Koningin Máxima met het secretariaat van de Nationale Raad voor Inclusieve Financiering. Ook sprak ze met de minister van Economische Zaken, Darmin Nasution, de minister van Financiën, mevrouw Sri Mulyani Indrawati, de minister voor Ontwikkeling en Culturele Zaken, mevrouw Puan Maharani, gouverneur Martowardojo van de Bank Indonesia en Wimboh Santoso, voorzitter van de Autoriteit Financiële Diensten (OJK). Koningin Máxima bracht verder een werkbezoek aan het bedrijf Go-Jek. Via een taxi-app biedt Go-Jek vervoer aan op motorfietsen. Ook worden er diverse diensten van kleine ondernemers geleverd, bijvoorbeeld maaltijdbezorging. Mensen die voor Go-Jek werken krijgen ook toegang tot formele financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen en hypotheken. Voor de meesten is dit de eerste keer dat zij hiermee in aanraking komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten