Willem-Alexander in 1970 | De Oranjes

dinsdag 12 juli 2016

Willem-Alexander in 1970

In 1970 werd Willem-Alexander's jongste broertje gedoopt, ging hij weer op vakantie naar Lech en Porto Ercole, maar was hij ook aanwezig bij enkele officiële ontvangsten op Paleis Soestdijk. 
Foto: Max Koot/RVD


Op 21 februari 1970 werd Willem-Alexander's jongste broertje Constantijn gedoopt. Het was een speciale doop in de Domkerk in Utrecht, want ook neefje Bernhard werd gedoopt. De twee baby's maakten ongeveer geen geluid. Prins Maurits huilde wel, en Prins Willem-Alexander was vooral actief met speelgoedauto's.
Foto: Eric Koch/Anefo/Nationaal Archief
Tijdens de toespraak van de dominee, rende Willem-Alexander naar de kinderen van het koor toe, deed net alsof hij zijn vrachtwagentje wilde geven en rende weer weg. Tijdens het verlaten van de kerk verloor hij één van zijn autootjes, waardoor hij huilend de kerk verliet. Ook al had hij z'n autootje inmiddels weer veilig bij zich.

Foto: Max Koot/RVD
Met z'n eigen koffertje in zijn hand kwam het jonge prinsje in maart weer met de trein aan in Lech.
Foto: Eric Koch/Anefo/Nationaal Archief
Tijdens de traditionele fotosessie stond dit jaar het gezin van Prinses Beatrix extra in de spotlights. De rest van de familie bracht de skivakantie dit jaar door in Frankrijk. De fotografen konden dus volop foto's maken van de prinsjes Willem-Alexander en Friso op de slee, en baby Constantijn dik ingepakt op de arm van z'n moeder.
Foto: Eric Koch/Anefo/Nationaal Archief
Eenmaal weer thuis werd er aan Prinses Beatrix en Prinses Margriet op Kasteel Drakensteyn een Grammofoonplaat aangeboden met de muziek van de doopdienst van Prins Constantijn en Prins Bernhard. Ook Willem-Alexander was bij de officiële overhandiging aanwezig. Plotseling had hij de plaat te pakken om dit 'onbekende speelgoed' eens nauwkeurig te bestuderen.
Foto: Nationaal Archief
In april moest de prins zijn ouders weer een tijdje missen, maar zoals altijd na een reis, verwelkomde hij Prinses Beatrix en Prins Claus (samen met zijn broertje Friso en een kindermeisje) op Schiphol. Het was inmiddels 25 april, dus ze waren net op tijd terug voor de derde verjaardag van Willem-Alexander.
Foto: Nationaal Archief
Ter gelegenheid daarvan maakte Prins Claus weer enkele foto's van zijn zoon:

Op Koninginnedag was de prins uiteraard ook weer aanwezig op het bordes van Paleis Soestdijk. Koningin Juliana vierde haar 61e verjaardag en kon rekenen op een feestelijk defilé. Samen met Friso en Maurits (en ballonnen om mee te spelen) keek de prins zijn ogen uit.
Foto: Eric Koch/Anefo/Nationaal Archief
Foto: Eric Koch/Anefo/Nationaal Archief

Nog geen maand later verscheen Prins Willem-Alexander weer in het openbaar. Prinses Beatrix en Prins Claus openden met een vaartocht op de Groene Draeck de jachthaven van Spakenburg en hadden hun drie zonen meegenomen aan boord. De avontuurlijke Willem-Alexander had gelukkig een zwemvest aan, want hoewel hij tegenwoordig de boot bestuurt, zag hij het jacht toen nog als één groot klimrek. Hij klom op tafels en hing over de reling. De zomer werd doorgebracht in de 'Gelukkige Olifant' in het Italiaanse Porto Ercole. Tijdens de fotosessie was het gezin van Prinses Beatrix (net als eerder al in Lech) alleen, dus stonden Willem-Alexander, Friso en Constantijn in de schijnwerpers. Ook de honden Joris en Cleo waren aanwezig. Er werd geposeerd in een schommelbank,en in een speciaal voor het Kroonprinselijk gezin geconstrueerde open DAF met rieten stoelen. Verder werden er foto's gemaakt van de prinsjes spelend in de auto en met een tuinslang.

In september bracht de Indonesische president Soeharto een staatsbezoek aan Nederland. Het bezoek ging gepaard met veel beveiliging en op de wegen naar Den Haag stonden files vanwege strenge politiecontroles. Soeharto en zijn echtgenote vlogen per helikopter naar Paleis Huis ten Bosch. Daar werden ze officieel ontvangen door Koningin Juliana en Prins Bernhard. 's Middags bezocht president Soeharto in een kogelvrije auto het Binnenhof, terwijl zijn vrouw naar Paleis Soestdijk ging. In de tuin werd ook kennis gemaakt met Prinses Beatrix en Prins Claus die hun drie zoons bij zich hadden. De kleine Constantijn probeerde de bril van de presidentsvrouw af te pakken. Op 29 oktober kwam Prins Willem-Alexander opnieuw naar Paleis Soestdijk voor een officiële ontvangst. Samen met zijn moeder en oma luisterde hij naar de aubade van een muziekkapel uit Lech. Voor de gelegenheid had hij een lederhose aan. De lederhose is een traditionele leren broek die zowel in Zuid-Duitsland als in Oostenrijk en Zuid-Tirol wordt gedragen.
Foto: Joost Evers/Anefo/Nationaal Archief

7 opmerkingen:

 1. De vakanties zijn nog maar net of voor sommige nog niet begonnen, maar Vivian heeft weer een leuke verassing in petto voor ons, nu de Koninklijke familie op vakantie is.
  Een erg leuk logje van onze jonge koning. En ja, ik kan met me dat als 10 jarig meisje nog goed herrineren, dat willem alexander in d ekerk met de autootjes speelden en er zelfs nog eentje aan de dominee wilde geven erg leuk en dan nu dit logje, geweldig weer om terug te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja nu heb ik weer wat meer tijd voor dit soort dingen :)

   Verwijderen
 2. O wat een schattig prinsje was het toen. Superleuke blog waar je veel werk aan hebt gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Elma de Bruin-Hoogeweij14 juli 2016 om 23:15

  Dank je wel voor deze enige log, echt uit de begintijd van mijn verzamelen, sweet memories dus, goeie zomer gewenst, met veel van dit soort verhalen met foto's. Elma.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oooh wat leuk ...... en ik wens iedereen hier een prettige vakantietijd ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldige log! Leuk om de beelden van de doop van Constantijn te zien en dan met name WA ;-)

  BeantwoordenVerwijderen