Virtueel wandelen door het Koninklijk Staldepartement | De Oranjes

maandag 18 juli 2016

Virtueel wandelen door het Koninklijk Staldepartement

Sinds enkele weken kan iedereen via Google Street View virtueel door Paleis Noordeinde wandelen. Ook de Koepel van Fagel, het Koninklijk Huisarchief en het Koninklijk Staldepartement zijn te bezichtigen. Ik start vandaag in het Koninklijk Staldepartement. Het Koninklijk Staldepartement zorgt voor het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis en de hofhouding. We beginnen de wandeling op het binnenplein van het Koninklijk Staldepartement. Het is er - op het moment van de opname voor Google Streetview- verlaten. De auto's en andere voertuigen staan netjes in de garage, en er lopen ook geen paarden rond. Ik besluit naar de linkerhoek te lopen. Richting de stal kom ik twee kruiwagens tegen, waar waarschijnlijk de uitwerpselen van de paarden mee wordt vervoerd. De deuren staan open, en ik zie ook paarden staan, maar helaas is het tijdens deze wandeling niet de bedoeling om deze koetsstal te bezoeken.

Ook andere deuren op het plein lijken gesloten te zijn. Tot ik plots in de manege beland. Hier zullen ook de leden van de Koninklijke familie wel eens een ritje maken. Langs de kant is er zelfs plek om als toeschouwer de paardenshow te bekijken. Helaas is er op dit moment geen paard, dus besluit ik maar weer naar buiten te gaan.

Mijn oog valt buiten op een benzinepomp. De hofauto's kunnen dus gewoon op eigen terrein getankt worden. Wat een luxe!

Ook de koets - en rijstal aan de andere kant van het plein zijn niet te betreden. Wel zijn er wat attributen te zien, zoals een klein rijtuigje.

Gelukkig is dezelfde stal wél van binnen te bezoeken als je in het hoofdmenu van de Google Streetview van Paleis Noordeinde 'Koets - en Rijstal' aanklikt. Er zijn gelukkig paarden aanwezig, waaronder de beroemde Pascal (van Prinses Beatrix) Robin, Orleo, Quick-Step, en Oscar. Aan de andere kant van de muur hangt een schema voor de paarden.

Via het hoofdmenu kan ook de koetsstal aangeklikt worden. Ineens sta je dan oog in oog met zo'n 18 blinkende rijtuigen waarin je denkbeeldig de Koninklijke familie ziet zitten. Bij het zien van al die koetsjes komen vooral oude beelden van Wilhelmina en Juliana boven.

Gelukkig is er tegenwoordig ook nog één dag in het jaar waarop enkele koetsen te zien zijn. Op het beeld van Google Streetview is de Gouden Koets nog te zien.

De komende vier jaar zien we deze koets niet op Prinsjesdag. Hij zal vervangen worden door de pas gerestaureerde Glazen Koets. In de stal staan ze gebroederlijk naast elkaar. Aan de andere kant van de Glazen Koets staat de Crème Calèche. De bijna vergeten koets wordt eigenlijk nooit meer gebruikt, terwijl hij er nog zo mooi uitziet.

Hopelijk wordt over een aantal jaren een oude traditie in ere herstelt. Ooit werden Beatrix en haar zussen met dit rijtuig naar de Ridderzaal vervoert. Wellicht geld dat ook voor Amalia en haar zussen. "Streng verboden in of aan de rijtuigen te komen" staat er op een bordje.

Het is maar goed dat ik slechts een 'virtuele bezoeker' ben. De muis van mijn computer richt niet veel schade aan. Het tegenstrijdige is wel dat het plafond uitgerekend boven de belangrijkste koetsen niet bepaald waterdicht is:

Binnenkort wandel ik verder!

1 opmerking: