Koninklijk paar ontvangt Griekse president Pavlopoulos | De Oranjes

maandag 4 juli 2016

Koninklijk paar ontvangt Griekse president Pavlopoulos

Vlak voordat ze zelf naar Griekenland vliegen eind deze week, ontvingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vandaag de Griekse president Pavlopoulos op Paleis Noordeinde. Samen met zijn vrouw brengt hij een tweedaags officieel bezoek aan Nederland.


Bij de gedachte aan Griekenland besloot Koningin Máxima een zomerse jurk aan te trekken van Valentino met zee en palmbomen.
De Griekse president en zijn vrouw werden eerst achter Paleis Noordeinde verwelkomd met een ceremonie. Hoewel het geen staatsbezoek is, vind een welkomstceremonie altijd plaats. Ook de inspectie van de erewacht werd niet overgeslagen.
Binnen werden foto's van het gezelschap gemaakt in de Balkonzaal.
Voordat er geluncht werd, hielden beide staatshoofden een toespraak. Koning Willem-Alexander sprak over de gedeelde waarden met Griekenland: "Vaak krijgen vermeende verschillen tussen onze landen de aandacht. Maar hoeveel is er niet dat ons verenigt!", aldus de Koning.
Ook sprak hij over de vluchtelingencrisis en de economische problemen waarmee Griekenland kampt. "Hervormingen blijven noodzakelijk, maar wij realiseren ons maar al te goed hoeveel pijn ze doen." Willem-Alexander loofde het "fantastische talent, waarover zoveel Grieken over beschikken", en stipte ook de schoonheid van de Griekse natuur aan "die mijn vrouw en ik zo goed kennen en die ons dierbaar is."
De lunch bestond onder andere uit kip, courgette, een meloensalade en (favoriet uit de paleiskeuken) mokka-ijs.

Vanmiddag wordt de president nog ontvangen in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag ontvangen door de voorzitters. Het middagprogramma wordt vervolgd met een bezoek van de president en mevrouw Pavlopoulou aan het Mauritshuis en het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Aan het eind van de middag vindt een ontvangst plaats door de Griekse gemeenschap in Nederland. Minister-president Mark Rutte biedt president Pavlopoulos ’s avonds een diner aan op het Catshuis.   Morgen beginnen president Pavlopoulos en zijn echtgenote met een bezoek aan de vakgroep Modern Grieks van de Universiteit van Amsterdam. Aansluitend worden zij ontvangen bij de Sociaal Economische Raad (SER). Het bezoek wordt afgesloten met een kennismaking met YES!Delft, een broedplaats voor technologisch ondernemerschap, waar studenten en beginnende ondernemers in contact worden gebracht met kennis, investeerders en coaches.

2 opmerkingen:

  1. De jurk van de Koningin was niet alleen erg mooi, maar stond haar ook erg goed. Zijn er ook foto'van de programmaonderdelen die het presidenten echtpaar hebben gemaakt in de middag

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bijzondere jurk van koningin Máxima, maar wel mooi!

    BeantwoordenVerwijderen