Koninklijke familie bij uitreiking Prins Claus Prijs 2015 | De Oranjes

woensdag 2 december 2015

Koninklijke familie bij uitreiking Prins Claus Prijs 2015

Een groot deel van de Koninklijke familie was vandaag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam aanwezig bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs. Prins Constantijn reikte de prijs uit aan de Iraanse fotografe Newsha Tavakolian.


Technologie leidt tot verwarring
 "We zien onbegrijpelijke en verontrustende beelden van gebombardeerde steden, opgeblazen monumenten en executies in Syrië, vluchtelingenstromen in Griekenland, Turkije, Jordanië en Libanon en terreuraanslagen in Parijs, Nigeria en Beiroet',' Technologie brengt de wereld dichter bij de mensen, maar leidt ook tot steeds meer 'verwarring', Datgene dat ver weg gebeurt, komt in onze eigen huizen, en bij wat dichtbij is, kijkt de hele wereld mee. 'We hebben een mening over Afrikaanse leeuwen en Amerikaanse tandartsen, en zijn verrast over de wereldwijde verontwaardiging over de Zwarte Piet-discussie in Nederland.' aldus Constantijn in zijn toespraak. 

Beloond voor gedurfde reportages
De Iraanse fotografe ontving de Grote Prins Claus Prijs. Zij is een van de eerste vrouwelijke fotojournalisten in Iran. Haar werk varieert volgens de organisatie 'van gedurfde reportages van politieke gebeurtenissen tot gevoelige portretten en indringende series' over uiteenlopende onderwerpen. Het werk van Tavakolian (1981) is 'een bron van inspiratie voor jonge fotografen in het Midden-Oosten', aldus het Fonds. Behalve de hoofdlaureaat ontvingen ook de tien andere laureaten hun prijs uit handen van de prins.

Friso symbolisch aanwezig
Volgend jaar bestaat het Prins Claus Fonds al weer 20 jaar. Prins Claus kreeg het in 1996 cadeau voor zijn 70e verjaardag. Na zijn overlijden werden Prins Friso en Prins Constantijn voorzitters van het fonds. Om beurten reikten ze ieder jaar de prijzen uit. Nu Friso er ook niet meer is, heeft Constantijn het voorzitterschap volledig op zich genomen. Het is niet alleen de aanwezigheid van Claus die bij de jaarlijkse uitreikingen aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties voelbaar is. Ook Prins Friso was er symbolisch bij. Prinses Beatrix droeg de broche met bloemetjes weer die ze bij de doop van haar zoon ook had opgespeld.

Kleding
Koning Willem-Alexander droeg een zwart pak met beige stropdas. De kleur kwam dit keer niet overeen met de kleding van Koningin Máxima. De Koningin was gekleed in lange wijde grijze rok met grijze top. Ze droeg het al eens eerder, bij het staatsbezoek van Turkije in 2012. Prinses Beatrix droeg een groen pakje met gestreepte gouden mouwen, en de bovengenoemde 'Friso broche'. De kleur van haar pakje kwam mooi terug in Mabel's broek en vest. Prins Constantijn en Prinses Laurentien waren ook in grijs/zwart tinten. Al bleek Laurentien's vest van dichtbij ook blauwe glitters te bevatten.

1 opmerking:

  1. Wat zag prinses Mabel er mooi qua kleding uit, maar ook verder zag ze er goed uit. Ze straalde en het pakje van prinses Beatrix vond ik haar super mooi staan.

    BeantwoordenVerwijderen